Air so Pure is het oudste in Nederland opererende merk kamerplanten dat planten verkoopt met het argument dat hun planten de lucht zuiveren van vluchtige organische stoffen (VOS). Zeker in 2007 toen de kwekerscombinatie deze boodschap begon te verspreiden, was dat nog roepen in een woestijn vol ongeloof, maar ook nu vinden veel mensen het nog lastig te geloven dat a, de binnenlucht in woningen en gebouwen inderdaad vervuild is en b, dat zo’n in alle opzichten stil en eenvoudig ‘ding’ als een plant hier daadwerkelijk wat aan kan veranderen.

Onderzoek is het fundament

In de jaren 90 ontdekte een Amerikaans onderzoeker, dr. B.C. Wolverton, toen hij voor NASA onderzocht hoe ruimtereizigers de lucht in hun ruimtecabine het beste schoon konden houden, dat planten hier een heel goede rol in konden vervullen. Planten vragen alleen licht, wat mest en water, waarna ze als beloning actief giftige stoffen als Formaldehyde of Aceton uit de lucht opnemen en omzetten naar onschuldige chemische verbindingen. Deze stoffen heten heel ingewikkeld, maar we ademen ze constant in. Zowel wijzelf als de materialen in onze huizen en kantoren wasemen ze constant uit en vervolgens ademen wij ze weer in. Geen wonder dat je het direct merkt als je buiten een ‘hap frisse lucht’ neemt. Zeker in de winter.

Het kwekerscollectief Air so Pure wilde dus al heel vroeg een plantenmerk baseren op deze eigenschappen van planten. Maar, hoe selecteer je nu planten op precies deze eigenschap? Doen alle planten dit even goed? Of zij er ook echte uitblinkers? En moet je niet dan eerst in Nederland eigen onderzoek doen?

De opzet en uitkomsten van het onderzoek

Onderzoeksbureau Fytagoras heeft een mooie onderzoeksopzet gemaakt waarmee efficiënt verschillende planten precies op deze eigenschap kunnen worden getest.

plant in test box

Planten waarvan je kunt vermoeden dat ze goede luchtzuiveraars zijn (veel blad, lekker actief, snelle groei) worden in deze cabine gezet en daar wordt gecontroleerd Formaldehyde aan toegevoegd. Vervolgens wordt er nauwgezet gemeten hoe snel deze plant die stof uit de lucht laat verdwijnen.Scheme loss of formaldehyde in room with plants

Drie planten, afgezet tegen geen planten en hoe snel ze Formaldehyde afbreken in minuten.

Dit wordt vervolgens drie keer herhaald en dan weet je zeker hoe deze specifieke plant dit doet. Vervolgens knip je al het blad af en heb je de andere component voor de som: hoeveelheid blad x aantal minuten is een getal en daar kun je weer een rapportcijfer uit afleiden. Sommige planten bijvoorbeeld deden het best goed, maar waren heel groot, of anderen juist andersom: die deden er wat langer over, maar waren heel klein. Door die hoeveelheid blad mee te nemen in de som kun je echt objectief bepalen hoeveel plant hoeveel foute stofjes afbreekt. Air so Pure heeft samen met Fytagoras gesteld dat alleen planten die per 100 gram blad in 15 minuten of minder de giftige stof wisten weg te werken het merk Air so Pure mogen dragen.listDe lijst planten en hoe snel 100 gram blad Formaldehyde uit de lucht filtert. Er zijn er bij die er een paar uur over doen en er zijn er bij die het in net iets meer dan een minuut doen. Forse verschillen dus.

En dan heb je dat onderzoek en wil je internationaal gaan

In Nederland nam het merk gelijk een grote vlucht: aantrekkelijke verpakking, mooi verhaal, mooie planten, goed schapmateriaal en al snel hadden zo goed als alle tuincentra een schap Air so Pure planten staan. Zeker zo vanaf 2013/2014, zo stelt Marco van Leeuwen, concept manager bij het merk, was de maximale schapruimte in de Nederlandse tuincentra wel bereikt, dus ging de kwekergroep internationaal. In Duitsland komt de boodschap ook goed aan, ook daar is de consument al bezig met planten en gezondheid, maar in Frankrijk ontstond al snel een probleem: Nederlands onderzoek telt daar blijkbaar niet als onderzoek, dus mocht het merk niet stellen dat de claim gebaseerd was op onderzoek. Natuurlijk kwam het Franse onderzoek dat ze onmiddellijk lieten doen met exact dezelfde resultaten, want dit is een goed te herhalen en exact onderzoek, maar het was wel even schrikken en een wijze les. Voordat Air so Pure nu een markt betreedt, checkt het merk eerst even wat in dat land de kwalificatie ‘ondersteund door onderzoek’ precies betekent.

De toekomst

Marco ziet ook dat zelfs na al die jaren nog lang niet alle mensen weten of ervan overtuigd zijn dat planten de lucht zuiveren en dat er ook in Nederland nog zeker markt te winnen is. Aan de andere kant ziet hij ook dat kamerplanten steeds hipper worden, ook juist op argumenten van luchtzuivering en welbevinden. Hij ziet dat er merken komen die heel andere doelgroepen weten aan te spreken. Air so Pure houdt het eenvoudig. Claims over planten per vierkante meter vindt Marco te vaag/gevaarlijk, maar hij vindt ook dat alle merken elkaar versterken en ieder hun eigen doelgroep kennen. Dat is juist een teken van een volwassener wordende markt waar alle kweker van zullen profiteren. Zolang echt onderzoek maar de basis blijft.

Dit artikel is Deel 1 van onze serie over planten en luchtkwaliteit.