Het aanleggen van een groen dak heeft veel voordelen; het zuivert bijvoorbeeld de lucht en verbetert de regenwaterafvoer. Gemeenten geven daarom subsidies om een groen dak aan te laten leggen. Veel mensen maken er dankbaar gebruik van, omdat er ontzettend veel op kan. Ze toveren hun dak om tot een inspirerende ontmoetingsplaats, groentetuin of zelfs een thuis voor bijen.
Daktuinen
Bij groene daken denken we vaak aan een sedumdak, maar tegenwoordig zien we dat er ook volledige daktuinen worden ingericht met struiken, bloemen en bomen. Voor velen is zo’n daktuin de ideale plek om kruiden en gewassen te verbouwen. Grown Down Town stimuleert het verbouwen van groenten op het dak. Zo hebben ze in samenwerking met enkele andere partijen het concept Rooffood ontwikkeld op het dak van het Barbizon Hotel in Amsterdam. Daar worden gewassen verbouwd die de chef-kok van restaurant Vermeer in zijn gerechten gebruikt. Met dergelijke initiatieven wil Grown Down Town de stad vergroenen, ‘eetbaar maken’ en stadsbewoners bewuster maken van voedsel dat ze in hun eigen stad kunnen verbouwen.
Rooffood op het dak van het Barbizon Hotel. Foto’s: Dennis van Duijn / O kijk! Fotografie
In Utrecht nam SOON het initiatief om een inspirerende ontmoetingsplaats te creëren. Op De Daktuin worden niet alleen gewassen verbouwd, maar zelfs oogstfeestdiners gehouden met ingrediënten die in de tuin groeien. Daarnaast kan men er terecht voor bijvoorbeeld een stagemarkt of yogalessen. Het is een plek waar duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap samenkomen en waar bezoekers kunnen genieten van een gezonde lunch.
De Daktuin in Utrecht
De Groene Campus gaat nog een stapje verder. Zij hebben op het dak van het Food & Fresh laboratorium in Helmond een ‘Eetbaar dak’ gerealiseerd. Op dit dak van ongeveer 250 m2 worden eetbare gewassen verbouwd, maar daarnaast worden er ook kippen gehouden. De kippen verwerken het groenafval en zorgen voor mest, vlees en eieren. Studenten Tuin, Park en Landschap maken ieder jaar een nieuw ontwerp voor het dak. Het ´Eetbaar dak´ heeft dus ook een educatieve functie. Het is een type dak dat als voorbeeld kan dienen en in sommige gevallen het gewone sedumdak kan vervangen.
Een thuis voor bijen
In Parijs, New York, Antwerpen en nu ook in Den Haag worden groene daken ontworpen om bijen een thuis te geven. In Den Haag komt het initiatief van Energy Guards die groene daken plaatst en de Honingbank, die jaarlijks ongeveer één miljoen bijen herbergt. Samen hebben ze een groen dak van 1200 m2 en een bijenfamilie van 40.000 bijen geplaatst op het Haags Montessori Lyceum. Tijdens de biologieles kunnen leerlingen naar het dak om meer te leren over deze bijen. De biologieleraar is namelijk opgeleid tot imker en kan ze op deze manier in de praktijk veel laten zien.
Meer groene daken
Afhankelijk van het doel worden groene daken op verschillende manieren gerealiseerd, op diverse plekken in Nederland. Al deze daken bij elkaar kunnen een groot verschil maken. Denk aan een beter stadsklimaat, schonere lucht, betere regenwaterafvoer, en daarbovenop verse groenten en vrolijkere mensen. Dus hoe meer groene daken hoe beter.
Meer informatie over de voordelen en subsidiemogelijkheden van groene daken kun je lezen op Groene daken, winst op alle fronten.