Hoe bouw je een echte liefdesrelatie op met je kamerplant? En hoe onderhoud je die liefdesrelatie? Dit zijn vragen die centraal staan in ‘Ik & mijn plant: Het allerleukste kamerplantenhandboek’. Het idee is: hoe meer je geeft, hoe meer je terug krijgt van je kamerplant. Want een plant is niet alleen mooi, een plant is goed tegen droge lucht, geeft je zuurstof, zuivert de lucht, haalt stress uit je lijf, maakt je huid soepel en je hart vrolijk.

Na een vluchtige blik op de cover en achterzijde van dit boek is de eerste indruk wat aan de sceptische kant: de mooie vormgeving nodigt uit tot lezen, maar hoe leuk kan een kamerplantenhandboek nu eigenlijk zijn? Dient een plantenhandboek niet vooral praktisch te zijn en je handvatten te geven voor een goede verzorging? Met dit kamerplantenhandboek wordt plantenverzorging vanuit een heel andere invalshoek benaderd dan in andere boeken over planten. Informatieve en inspirerende teksten, praktische tips en mooie illustraties loodsen je als lezer door de zes fases van een groene liefdesrelatie.

Hoe de matchmaking tot stand komt

In het boek wordt de relatie met je plant vergeleken met een liefdesrelatie tussen personen. Zo wordt een bloeiend type tot ‘diva’ omgedoopt, het bladertype tot ‘rots in de branding’ en een vetplant tot ‘eenzame strijder’. Aan de hand van een quiz komt je er als lezer al snel achter tot welk type jouw nieuwe liefde behoort en welke basisbehoeften het heeft. Maar ook van belang voor de ideale match is of de lezer wel de geschikte verzorger is voor de nieuwe liefde. Misschien match je als lezer wel veel beter met een andere plant. Ben je bijvoorbeeld een verzorgend, nonchalant of avontuurlijk type? Dit zijn veelzeggende gegevens voor de ideale matchmaking tussen jou en je kamerplant. Zo bleek ik als lezer bijvoorbeeld nonchalanter te zijn dan ik dacht, waardoor ik niet matchte met het verwachte bladertype maar met de vetplant.

afbeelding schema

Gezinsuitbreiding met je groene liefde

Halverwege het boek bereikt de liefde een toppunt, wat tot bijna hilarische adviezen leidt. Want een plant is misschien wel, net als een partner gebaat bij het voeren van een filosofisch gesprek, het krijgen van complimenten of zelfs een serenade. En waarom zou je samen geen baby’s maken? Gezinsuitbreiding hoort er helemaal bij onder de noemer ‘stekken’. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je je als verzorger kunt voortplanten met een groene liefde. Maar net als in iedere relatie ligt de sleur altijd op de loer, dus hoe wordt de relatie bloeiend gehouden? Dit doe je door de geliefde geregeld te ‘verpotten’. Wanneer je als verzorger en kamerplant helemaal voor elkaar gemaakt bent en oud wordt samen, zijn ouderdomskwalen onontkoombaar. In dat geval kun je de plant als verzorger een steuntje in de rug geven of voorkomen dat de plant te maken krijgt met schimmels en ongedierte. De groene liefde zorgt vervolgens weer rust en kalmte. Zo houd je elkaar in balans tot op de oude dag.

Inspirerende uitstapjes op weg naar het einddoel

Op weg naar het einddoel: samen oud worden, worden er ook diverse ‘uitstapjes’ gemaakt. Naar bijvoorbeeld de gunstige effecten van planten op het denkvermogen en de werkomgeving. Onderzoeksweetjes en ingewikkelde chemische processen zoals fotosynthese worden vereenvoudigd en inzichtelijk gemaakt. Maar ook vragen over uiteenlopende onderwerpen worden beantwoord. Kunnen planten bijvoorbeeld communiceren? En zijn planten in staat om de energie in een ruimte te verbeteren volgens de Chinese filosofie Feng Shui?

En we leefden nog lang en gelukkig?

Het boek sluit af met dertig toppers om van te houden, waardoor je als klaargestoomde lezer wordt aangespoord om vandaag nog naar het tuincentrum te fietsen voor een groene levenspartner. Want groene vingers of niet, volgens de auteur gaan de lezer en groene liefde met behulp van dit boek een lang en gelukkig leven tegemoet.

De inspirerende en wetenschappelijke hoofdstukken geven het boek wat meer diepgang en laten zien dat een plant veel meer doet dan alleen maar mooi zijn op de vensterbank. De resterende bijna humoristische pagina’s (zoals het groeiboek, vakantie survivaltips en de planten playlist) zorgen voor een goede balans tussen wetenschap, humor, inspiratie en praktische tips. Je wordt als lezer gestimuleerd om creatief aan de slag te gaan met bijvoorbeeld de verwentips (geef de plant een schoonheidsbehandeling of nieuwe coupe) of doe-het-zelf tips tijdens een vakantie (maak zelf een langzaam watergevend reservoir van een pet-fles).

Een aanrader voor lezers die op zoek zijn naar een creatieve, laagdrempelige en luchtige tegenhanger van traditionele plantenboeken of iemand zo’n boek cadeau willen doen. De basiskennis wordt zo compleet en luchtig mogelijk beschreven. Dit maakt het een geschikt boek voor lezers die de kneepjes van het groene vak nog eigen moeten maken. Zoals studenten die op kamers gaan of ouders en docenten die kinderen meer willen bijbrengen over plantenverzorging. Samen met de mooie vormgeving en illustraties, is er een heel praktisch handboek ontstaan. Wanneer het enthousiasme na het lezen van dit boek dusdanig is aangewakkerd kan er altijd verder gezocht worden naar een meer verdiepend boek over planten.

beeld van het boek ik en mijn plant