De retail heeft het lastig. Of het nu om het klassieke warenhuis gaat of om de gespecialiseerde bloemist of bouwmarkt of tuincentrum. Nooit eerder heeft het concept ‘winkel’ zelf ter discussie gestaan, maar nu is het echt zo ver. De klant vraagt zich hardop af: waarom zou ik nog naar een winkel gaan als ik me online net zo goed kan laten inspireren en informeren en als online het assortiment vaak vele malen groter is?

Beleving is niet eens het enige antwoord

De hele middenstand is nu druk bezig met het ontwikkelen van concept stores rondom beleving. Daar zit zeker een deel van het antwoord: laat producten en in dit geval bloemen en planten in hun context zien, in een complete inrichting die herkenbaar is en waar je echt in kan gaan zitten of die je echt kan aanraken en er is een unieke beleving gegenereerd waar mensen nog naartoe willen.

Nog mooier wordt het als er een online component aan de beleving kan worden gekoppeld: meer informatie via bijvoorbeeld een connectet touchpoint of beacon in de winkel die met een app en dus de consument kan communiceren. Ook hier wordt op dit moment mee geexperimenteerd.

Maar uitgerekend met het product bloemen en planten kan nog veel meer. Groen is op allerlei manieren en om allerlei nieuwe redenen toepasbaar, niet alleen als sfeerelement, zoals de bloemist of het tuincentrum van oudsher is gewend.

pot, plant

Planten zijn zo rijk als het leven

Planten zuiveren de lucht, verbeteren de luchtvochtigheid, en maken zuurstof bijvoorbeeld. Ze maken ons gezonder en gelukkiger en zonder planten kunnen wij niet eens in leven blijven! Als je een plant cadeau geeft, geef je bijvoorbeeld betere concentratie cadeau, of meer geluk!

Maar planten vormen ook de basis van al ons eten en onze kleding en waarom zou je niet, in plaats van de klassieke kamerplant, een eetbaar kruidentuintje in huis mogen hebben, wellicht zelfs eentje die gevoed wordt door een vissenkom? En, wat te denken van een serie planten waar je kleurstoffen uit kan halen? En stel dat de bloemist of het tuincentrum of de via een beacon gekoppelde app daar dan workshops en recepten bij zou leveren? Dan worden planten inderdaad meer dan beleving, maar worden ze levensstijl.

cartboard house with plant in roof

Waarom zou je, anders gezegd, als bloemist in hokjes blijven denken. Waarom mag een bloemist planten en bloemen alleen voor de mooi aanbieden en liggen de kruiden bij de groenteboer om de hoek? Waarom zou je als bloemist niet ook zaden kunnen verkopen en kleurstoffen? Nog sterker gesteld: ben je als winkelier niet gewoon een liefhebber van planten in al hun aspecten en is dat wat je verkoopt jouw eigen passie?

plant shop

Legends of Nature

Groothandel en Cash & Carry Waterdrinker heeft deze gedachte uitgewerkt tot de hier afgebeelde concept green lifestyle store. Deze stond op de beurs Our Word of Plants van afgelopen november, tijdens de Trade Fair.. Het is dat we niks mee mochten nemen, maar wij werden tot graaien toe geïnspireerd van tuin tot keuken tot kantoor tot slaapkamer. De winkel liet ons zien hoe rijk plantenleven is, hoe mooi alle toepassingen zijn, ook de eetbare en die voor kleding en die voor insecten etc. en hoe graag je je als mens dus wil omringen met letterlijk al dit leven.

De Cash & Carry van Waterdrinker staat onder de titel Legends of nature deze januarimaand helemaal in het teken van planten en gezondheid. Alle retail die groen verkoopt kan zich hier laven aan groene levensinspiratie.

 

Alle foto’s in dit artikel: copyright Waterdrinker