Ter ere van het 5-jarig bestaan van Into Green namen we begin dit jaar onze website eens flink onder handen. Verbeteringen achter de schermen, maar ook een frisser uiterlijk en beter vindbare artikelen. Deze exercitie was meteen een mooie gelegenheid om eens na te gaan welke van onze artikelen de afgelopen tijd het meest gelezen zijn. En dat leverde twee belangrijke conclusies op. Er is behoefte aan informatie over de ‘werking’ van planten in relatie tot gezondheid en welzijn. De artikelen over ‘wat planten voor ons doen en hoe dan’ stonden met stip op 1. En die over het thema luchtkwaliteit waren een goede tweede. Dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat veel mensen een groot deel van de dag moeten doorbrengen in vaak niet al te frisse gebouwen.
Wat doen planten en hoe dan?
In de eerste infographic die we maakten werden de voordelen van planten overzichtelijk bij elkaar gezet.
Planten zijn geweldige luchtzuiveraars
Wij spenderen een zeer groot deel van ons leven in binnenruimtes. De meeste mensen tot wel 90% van hun tijd. Er is veel aandacht voor schone lucht buitenshuis, maar de luchtkwaliteit van onze binnenruimtes kan makkelijk 5 tot 10x slechter zijn dan buiten.
Met planten kun je je eigen frisse lucht verbouwen. Maar welke planten zijn hiervoor het beste? Wolverton onderzocht het in de jaren ’80 voor NASA.
Belangrijke luchtvervuilers in onze gebouwen zijn fijnstofverbindingen. Zij worden vooral veroorzaakt door slechte ventilatie en het gebruik van chemische stoffen in bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. Planten helpen om deze stoffen uit de lucht te halen.
Sinds het onderzoek van Wolverton is er nog veel meer ontdekt over hóe planten nu eigenlijk de lucht zuiveren. Men ontdekte poriën in de bladeren en stengels van een plant. Deze huidmondjes op de bladeren nemen toxische stoffen op uit de lucht. Maar inmiddels blijkt ook dat ondergrondse delen belangrijk werk doen. De wortels absorberen een klein deel van de toxische stoffen. Maar het zijn vooral de bacteriën en schimmels rond de wortels (de micro-organismen in de rhizosfeer) die het grootste deel van de giftige stoffen omzetten naar onschadelijke verbindingen.
Planten blijken via hun boven- en ondergrondse delen ook op een ingenieuze manier met elkaar te communiceren. De laatste jaren verschijnen er steeds meer studies die aantonen dat planten intelligentie bezitten en belangrijk zijn voor ons voortbestaan als mens. Uitgaande van het concept van symbiotische communicatie tussen planten die zorgt voor een positieve ontwikkeling van het gehele ecosysteem, zouden we meer respect moeten tonen voor planten.
Onze evergreens
Wil je onze belangrijkste ‘toppers’ nog eens nalezen? We hebben ze voor je op een rijtje gezet:
Haal met planten het fijnstof uit je huis
En de kampioen luchtzuivering of afvalverwerking is…
De kantoren van de toekomst, duurzaam gezond en groen
Belevingstuinen voor alzheimerpatiënten
Planten kunnen overal
De wereld van planten blijft fascineren. We weten nog lang niet alles. En hoogstwaarschijnlijk zullen we ook nooit alles te weten komen. Maar één ding is zeker. Planten kunnen overal worden toegepast. Laten we ervoor zorgen dat onze huizen, kantoren en buitenruimtes zo groen mogelijk worden. Dat komt ons welzijn hoe dan ook ten goede.