Afgelopen week zag ik het recent opgeleverde project Marina One in Singapore langskomen in de bladen. Hiermee doet Singapore wederom zijn eer aan de meest groene stad ter wereld te zijn. Het valt mij op dat in Aziatische steden er veel aandacht wordt besteed aan het vergroenen van steden. In de lijst met hoogste groenindex van steden staan de Aziatische steden bovenaan. Oude meesters zoals Ken Yeang, maar zeker ook nieuwe helden zoals Ingenhoven of groenkunstenaar Patrick Blanc worden hier beoordeeld op de hoeveelheid groen die zij toevoegen aan de stad.
Hoe anders in Europa. Blijkbaar zit dit niet in onze cultuur. Frankrijk neemt voorzichtige stapjes met het opnemen van een groendak of gevel verplichting bij het verstrekken van vergunningen, maar in andere Europese landen is hier weinig aandacht voor, en ligt de focus op duurzaamheidsgebied vaak toch meer op de technische maatregelen rondom energie en materiaalgebruik.
Hoe zit dit dan in Nederland? Al jaren wordt er veel gesproken over groen, veel onderzoek gedaan naar de rol en het effect van groen in de gebouwde omgeving, maar toch moet er blijkbaar een overtuigende reden of motivatie of verdienmodel zijn om groen te integreren in een gebouw. Groen moet dus blijkbaar een functie hebben, terwijl niemand bij het ontwerpen van een gebouw vragen stelt bij de functie van een balk, of van een raam. We zijn het er met zijn allen over eens dat dat toch echt nodig is om een gebouw goed te laten functioneren.
Toch zie je de laatste jaren wel een verschuiving binnen deze discussie. Er verschijnen steeds meer ontwerpen in het nieuws waarbij groen op een meer integrale wijze is meegenomen in de ontwerpen. Op de Zuidas, in het centrumgebied van Utrecht, zelfs Eindhoven wil zijn eigen Bosco Verticale waardoor het hopelijk een kwestie van tijd is totdat de eerste begroende gebouwen in Nederland zich kunnen meten met hun internationale voorgangers.
In onze ontwerpen nemen we groen altijd al in een vroeg stadium mee. Een groenadviseur is hierbij van groot belang. Vaak zie je beelden met bomen op daken waarvan je je dan afvraagt hoe deze blijven staan. De groenadviseur is bij ons standaard onderdeel van het ontwerpteam en heeft net zo veel waarde als een brandadviseur of constructeur. Alleen op deze manier kun je groen in een vroeg stadium borgen in het ontwerp en voorkom je dat het een trucje wordt op een mooie render.
Paviljoen Paterswoldemeer; wisselwerking tussen gebouw en groen; beeld; Urban Climate Architects.
Ook definiëren wij groen op verschillende schaalniveau’s; van stedelijk groen in de vorm van dakparken en groene pleinen tot op ruimteniveau in de vorm van bijvoorbeeld een urban cultivator.
Op deze wijze dragen wij bij ons steentje aan een stukje vergroening van gebouwd Nederland waarbij ik hoop dat we ook andere partijen kunnen inspireren om meer groen mee te nemen in projecten en zo wellicht bij te dragen aan een groene revolutie.
Ook columnist worden?
Iedereen met een groen hart en een goed verhaal over groen in huizen en gebouwen mag zich bij ons aanmelden om columnist te worden. Je krijgt dan periodiek je eigen podium in deze rubriek. Samen met al die anderen met groene harten en mooie verhalen. Mail ons op info@intogreen.nl en geef ons jouw verhaal.