Google eens op ‘plantenwand’ en ontdek wat een verrassend creatieve ontwerpen met verticaal groen er worden gemaakt. Dit is helemaal nog niet zo lang het geval. In dit artikel worden zowel historie als de belangrijkste eigenschappen op een rijtje gezet.

Wie waren de pioniers?

De ontwikkeling van groene- of plantenwanden begon toen professor Stanley Hart White de plantenwand uitvond en botanist Patrick Blanc in 1988 in Parijs saaie wanden van gebouwen op spraakmakende wijze begon te vergroenen. Zijn ontwerpen kregen wereldwijde bekendheid. Niet alleen zijn deze verticale tuinen esthetisch aantrekkelijk, maar ook nuttig. Steden waar bijvoorbeeld weinig ruimte voor groen is, kunnen hiermee toch de natuur een plaats geven. Lelijke oude muren kunnen compleet ‘herleven’ met groene plantcombinaties. Steeds meer projectinrichters en architecten passen de plantenwanden nu ook indoor toe.

De belangrijkste eigenschappen van een plantenwand worden hier samengevat:

Psychologische waarde

Veel groen op een kleine oppervlakte brengt tussen onze oren iets teweeg. En of dat nu een gevoel van vrijheid, vakantie, rust of gezelligheid is, doet er niet toe. De meeste mensen ervaren het als aangenaam. Groen heeft om meerdere redenen een positief effect op het welzijn van de mens. Uit vele onderzoeken is gebleken dat planten creativiteit en een sneller herstel na ziekte kunnen bevorderen. Door het laatste feit zie je dat nu veel organisaties in de gezondheidszorg aandacht hebben voor groen in het interieur en in het exterieur.

Esthetische waarde

Plantenwanden hebben veel eigenschappen die door interieurspecialisten als zeer waardevol ervaren worden. Denk aan de variatie in groentinten, het aanbrengen van structuur op een wand en het continue veranderende decor door groei. Een moderne, rustige en strakke uitstraling creëer je door de beplanting solitair te kiezen. Variërende plantensoorten opgeplant in banen geven een intrigerend lijnenspel. En voor de meest natuurlijke en weeldige uitstraling kies je een plantcombinatie met uiteenlopende groeivormen en vleksgewijze opmaak. Dynamisch en verrassend!

Akoestische waarde

Onderzoek van TU Delft door Roby van Praag wijst uit dat plantenwanden de akoestiek in een ruimte aanzienlijk kan verbeteren. De coëfficiënt voor geluidsabsorptie van een plantenwand ligt tussen 70 en 80 procent. Uiteraard afhankelijk van oppervlakte van de ruimte en plantenwand.

Duurzame waarde (gezondheid)

Plantenwanden leveren een duurzame bijdrage aan o.a. werk- en leeromgeving. Door de waterverdamping van zo’n 500-800 cc per dag per m2 wordt de luchtvochtigheid in een ruimte verhoogd. Aangezien kantoren vaak een te lage luchtvochtigheid hebben, krijgen de mensen die er werken snel last van droge ogen, een droge keel en neus, geïrriteerde luchtwegen en hoofdpijn. Planten zijn tevens in staat om CO2 te consumeren, waardoor de lucht in een ruimte op natuurlijke wijze gezuiverd kan worden. Door verbetering van het kantoorklimaat zullen gezondheidsklachten verminderen en kan ziekteverzuim teruggedrongen worden. Ook de positieve invloed van planten in klaslokalen is aantoonbaar gemaakt. Klik op onderstaande links voor de literatuurstudie ‘planten op het werk’ en voor het onderzoek over ‘planten in de klas’. Materialen waar plantenwanden uit opgebouwd zijn, zijn grotendeels biologisch afbreekbaar en/of recyclebaar.

Grootschalige toepassing

Wanneer je een plantenwand van > 15 m2 of op grotere hoogte zou willen installeren, dan is een geautomatiseerd watergeefsysteem aan te raden. Hierin kun je onderscheid maken in een gesloten systeem met een waterreservoir en pomp of een op de waterleiding aangesloten systeem. Middels een onderhoudscontract kan de overige verzorging geregeld worden, zie verder onder verzorging.

plant wall

De plantenwand in het stadhuis van Lelystad

Niet geautomatiseerde systemen dienen al snel twee keer per week een handmatige watergift te krijgen. Dit kan gedeeltelijk door opdrachtgever zelf gedaan worden en gedeeltelijk door een interieurbeplantingsbedrijf. Of je besteedt dit volledig uit. Hierbij is het maken van een berekening betreffende onderhoudskosten op langer termijn of een investering in een geautomatiseerd systeem nuttig.

Een kwalitatief goed en uiterst milieuvriendelijk systeem voor grootschalige toepassing is de Modulogreen plantenwand. Dit systeem is door de modulaire opbouw geschikt voor veel toepassingen zowel binnen als buiten. Lees hier meer over de technische kenmerken.

Kleinschalige toepassing

Voor toepassing van plantenwanden in kleinere projecten, klaslokalen of woningen zijn ook verschillende systemen leverbaar. Op internet tref je diverse zelfbouw pakketten. Deze zijn echter meer voor de hobby-achtige sfeer en niet aan te raden voor een zakelijke of particuliere situatie waar betrouwbaarheid en zorgeloosheid een voorwaarde is. Vergeet niet dat water veel schade aan kan richten als het niet professioneel toegepast wordt. Een betrouwbaar en multifunctioneel systeem voor zowel zakelijke als particuliere toepassing is de Green Screen plantenwand. Afmeting 2 meter hoog en 1,25 meter breed met een waterreservoir en pomp.

modular green wallEen afbeelding van de Modulo plantenwand

Plantenwand als roomdivider

Een plantenwand is ook effectief als scheidingswandje tussen werkplekken of om bijvoorbeeld koffiecorners en spreekruimtes af te scheiden. Zowel de Modulogreen als Green Screen zijn dubbelzijdig op te planten en, indien gewenst, makkelijk verplaatsbaar met een wielonderstel.

Plantensoorten en opmaakstijlen

De keuze voor het type beplanting is afhankelijk van de hoeveelheid licht, de gewenste opmaakstijl en het type plantenwand. Er kan ook met enkele soorten bloeiende beplanting gewerkt worden, echter is dan de frequentie van plantvervanging hoger. Een ervaren interieurbeplanter kan een uniek ontwerp van plantcombinaties maken die geschikt is voor de in te richten ruimte. Klik hier voor meer projectfoto’s van plantenwanden.

Verzorging plantenwand

Planten hebben verzorging nodig. Ook al is de plantenwand volledig geautomatiseerd op watergift, er zullen aanvullende onderhoudswerkzaamheden gedaan moeten worden. Denk hierbij aan snoeien, controle op plantziekten en eventuele bestrijding hiervan, het toedienen van voeding en het schoonhouden van de beplanting. Daarnaast is het bijstellen van de watergift in zomer- en winterperioden en het controleren van technische zaken als de pomp en verdeelslangen af en toe nodig. Verschillende systemen vragen om verschillende verzorging. De interieurbeplanter die de plantenwand installeert kan deze zorg uit handen nemen middels een onderhoudscontract.