Ik kom net weer thuis van een rondje rennen alvorens ik me achter mijn laptop installeer om deze column te tikken. Mijn hoofd werkt beter als de benen stevig bewogen hebben en ‘t bloed even krachtig door de aderen is gepompt. In een sportschool tref je me niet snel aan; ik laad pas echt op als ik buiten door de natuur loop te sjouwen. En laat die natuur nu net op renafstand zijn van mijn huis in Nijmegen. Kan zelfs kiezen of ik in de polder, door glooiende bossen of langs de rivier loop.

Niet voor niets dan dat Nijmegen is uitgeroepen tot European Green Capital 2018? Nou, nee dus. Om die prachtige natuur ging het niet bij de uitverkiezing; wel om het groene denken en doen. Nijmegen is vaandeldrager omdat ’t zo goed presteert op het gebied van afvalscheiding, schone lucht, groen per inwoner en fietsvoorzieningen. Samen met ons als inwoners geeft zij daar op een onderscheidende manier vorm en inhoud aan. Hoe wij dat doen laten we dit jaar zien.

Ook ik wilde daar heel graag mijn steentje aan bijdragen. Of eigenlijk plantjes. Omdat ik een overtuigd biofilisch interieurontwerper ben. Biofilie is de opvatting dat wij een aangeboren liefde voor de natuur hebben. Contact met die natuur is misschien wel de belangrijkste voorwaarde om lichamelijk én geestelijk gezond te blijven. Heb ik niet zelf verzonnen*. Wel zelf ervaren als de stress het weer eens overnam in mijn overvolle hoofd. Vanuit mijn jeugd op het platteland wist ik dat ik het in de natuur te halen had. Toen ik als gedragswetenschapper de ommezwaai maakte naar interieurontwerper wist ik dat ik die natuur naar binnen moest halen.  Nu niet langer als een ‘nice to have’ maar als een ‘need to have’.

En toen diende zich de challenge aan om een sociale huurwoning woning van top tot teen circulair in te richten. Met gerecyclede of recyclebare producten en grondstoffen een compleet interieur samenstellen; een primeur in Nederland. Hoe gaaf is dat om met mensen en bedrijven te mogen pionieren die allemaal green-denken en bovenal green-doen. Ontworpen vanuit de biofilische visie zodat duurzaam green en natuurlijk groen vervloeien. Waarvan het resultaat mensen aangenaam verrast. Of zoals aanjager Yvonne Keizers het op LinkedIn verwoordt “Mooi hoe het interieurontwerp door alle generaties wordt omarmd”. Of dat nu komt door de mooie verhalen over de planten uit het plantenasiel, de planten zelf, of door de fraai door Dirk Vander Kooij vormgegeven lamp gemaakt van oude CD-hoesjes, dat maakt niet uit. Ook niet dat het biofilisch, circulair, biobased of fossiele brandstof-vrij is.

Waar het wel om draait is dat het in de kern gaat over gedeelde zorg voor en over onze wereld. Dat we de verantwoordelijkheid oppakken zodat vele generaties na ons op kunnen groeien met ongerepte natuur op de nabijheid. Omdat we langzaam maar zeker beseffen dat onze aarde niet recyclebaar is.

*bewijslast te over op deze site

 

Ook columnist worden?

Iedereen met een groen hart en een goed verhaal over groen in huizen en gebouwen mag zich bij ons aanmelden om columnist te worden. Je krijgt dan periodiek je eigen podium in deze rubriek. Samen met al die anderen met groene harten en mooie verhalen. Mail ons op info@intogreen.nl en geef ons jouw verhaal.