In Heerlen is in 2014 een bijzonder project gerealiseerd. In een voormalig weiland, vlakbij een natuurgebied verrezen een zestal halfronde gebouwen voor het Arcus College. In de gebouwen zijn de verschillende branches van dit ROC gehuisvest. Bijzonder is dat de gebouwen het Limburgse landschap ‘volgen’. Om het hoogteverschil optimaal te benutten zijn ze deels in de helling geschoven. Ondergronds zijn ze met elkaar verbonden en bovendien is de campus behoorlijk groen ingericht met onder andere een enorme verticale tuin.

Leeromgeving voor de toekomst

Het Arcus College wilde graag een nieuwe huisvesting en leeromgeving die toegesneden zijn op de toekomst. Ruimte voor moderne communicatie- en informatietechnologie, praktijksimulaties en leerbedrijven onder één dak. Maar ook een omgeving die voor studenten en docenten prettig zou zijn om te verblijven en waar zij zouden gedijen. Gekozen werd voor lichte gebouwen, geplaatst rond de rand van de kavel waardoor een ruime binnentuin ontstond. Door gebruik te maken van het hoogteverschil in het landschap zijn zowel een daktuin als dieper gelegen patio’s ontstaan. Door het gebruik van veel glas in de wanden kan het daglicht tot diep in de gebouwen rond de patio’s doordringen. Bovendien is er nog een parkachtige verblijfszone met wadi’s die doorlopen in het aangrenzende natuurgebied. Plangroep Heggen verzorgde het groenontwerp voor de campus, de gebouwen werden ontworpen door IAA Architecten.

plein groen wand op achtergrondFoto: Tjeerd Derkink, IAA Architecten

Verticale tuin

Opvallend element in de twee centrale patio’s is een enorme verticale tuin. Gescheiden door een glazen pui lopen deze door op de gangen in de binnenruimte, waardoor een bijzondere groene verbinding ontstaat tussen binnen en buiten.

from window sight of vertical garden

Foto: Tjeerd Derkink, IAA Architecten

Doordat de wanden schuin naar achteren geplaatst zijn ontstaat niet alleen een ruimtelijk effect maar krijgen ook de onderste planten voldoende licht. De buitenwanden beslaan in totaal 420m², en de binnenwand 120m².

De verticale tuin werd aangelegd door Schadenberg Combi Groen, gespecialiseerd in dak- en geveltuinen. Omdat dergelijke grootschalige groenwanden specifieke eisen stellen aan de aanleg en het onderhoud bedacht Schadenberg samen met een Duits bedrijf een systeem van metalen staanders waartussen losse boxen met beplanting gestapeld worden. Het systeem kan zowel losstaand als tegen een gevel geplaatst worden en dient zeker 40 jaar mee te gaan.

green wall

Foto: Schadenberg

Door gebruik te maken van een speciaal substraat heeft de wand de eerste vijf jaar geen extra voedingsstoffen nodig. De verticale tuin is voorzien van een bevloeiingssysteem, elke box bevat een druppelslang. Voor de buitenwand wordt regenwater gebruikt, dit wordt opgevangen en opgeslagen in opvangtanks. De binnenwand wordt bevloeid met leidingwater en de bemesting gebeurt om de paar jaar via het watersysteem. Er is gebruik gemaakt van planten die het goed doen op verticale wanden zoals verschillende klimop- en geraniumsoorten. De binnenwanden zijn bekleed met verschillende soorten kamerplanten.

green wallFoto: Schadenberg

De wanden zijn niet alleen mooi om te zien maar hebben ook nog eens een geluiddempende werking. Dat is in een school met duizenden leerlingen natuurlijk bijzonder prettig. Inmiddels staan de wanden ongeveer 10 maanden en de reacties van docenten en studenten zijn zeer positief.

vertical garden outside

Foto: Schadenberg

Het Arcus College is een inspirerend voorbeeld van een prettige en groene leeromgeving, iets dat je in feite elke student zou gunnen. Vele onderzoeken tonen inmiddels aan dat een groene omgeving niet alleen goed is voor het algemene welbevinden van mensen maar bijvoorbeeld ook voor hun leervermogen en productiviteit. Voor scholen in het Groen Onderwijs biedt dit kansen. Immers, een groene leeromgeving leent zich bijzonder goed voor gebruik binnen het praktijkonderwijs van de studenten. Bovendien biedt een groene opstelling ook mogelijkheden voor onderzoek naar onder meer de effecten op luchtkwaliteit, productiviteit en welbevinden.

Foto: Tjeerd Derkink IAA Architecten

Uiteraard ontvangen wij graag meer voorbeelden van scholen die deze handschoen hebben opgepakt en een groene leeromgeving hebben gecreëerd en gekoppeld aan leer- en onderzoeksopdrachten. Daarmee kunnen immers anderen weer worden geïnspireerd.