Waar vind je een gewoon woonhuis waar de hal en woonkamer via een vide en vier grote groene wanden als het ware een tuinachtige binnenomgeving zijn geworden? Nou, gewoon in Nederland, bij de eigenaar van een nieuw woonhuis die drieenhalf jaar geleden het lef èn volledig vertrouwen in zijn architect en groenvoorziener had.

Huub is de trotse eigenaar van een prachtig nieuw pand in Amsterdam. Drieënhalf jaar geleden bracht zijn architect Steven Delva, van Delva LA te Amsterdam, hem op het idee om groen grootschalig toe te passen in zijn nieuw te ontwerpen huis. De architect had in het buitenland groene wanden gezien en was daar helemaal door geinspireerd. Huub vertelt: “Eigenlijk hebben we de wand ongezien besteld. We vertrouwden volledig op de adviezen van Steven en de Koninklijke Ginkel Groep.” De groene wand was bedoeld als decoratief element. Maar, de belangrijkste waarde bleek niet esthetisch te zijn. Huub vertelt enthousiast: “De hele atmosfeer van het huis kwam in balans.”

Decoratie bracht onverwachte balans en harmonie

In het huis zijn vier groene wanden toegepast, verspreid over twee muren die met elkaar een hoek vormen. De wanden beginnen op de begane grond in de vestibule en lopen omhoog, langs de vrij in de ruimte geplaatste trap, naar een grote vide: de woonkamer. Niets bereidt je voor op de ervaring met zoveel groen in een gewoon woonhuis. Als je het huis binnenkomt, is het net alsof er iets van je afvalt, je ervaart een nieuwe balans. Is dit wat de Feng Shui-liefhebbers bedoelen met de invloeden die vormgeving en inrichting hebben op het welzijn van mensen? Met het bereiken van harmonie door natuurlijke en gecreëerde vormen te combineren? De schoonheid van de wand; de latente geur van de natuur die net onder de oppervlakte van je bewustzijn blijft: de wanden doen iets met de beleving van de argeloze bezoeker van dit huis. Maar, nuchtere Hollander Huub verklaart het emotionele effect in rationele, meetbare termen: “De planten zorgen voor een echt uitmuntende luchtkwaliteit.”

strairs with green wall

Een perfect binnenklimaat

Huub vertelt enthousiast over de waarde die de groene wand toevoegt aan zijn en zijn partners woongenot. “Wat wij ons van te voren nooit hebben gerealiseerd is wat zo’n groene wand zou doen met het binnenklimaat, met de atmosfeer. En dan doel ik in eerste instantie op de luchtkwaliteit. De planten brengen water, damp en zuurstof in de lucht waardoor de luchtvochtigheid in huis stijgt. In combinatie met de airconditioning ontstaat het perfecte binnenklimaat. Want een teveel aan vocht in de lucht, dat kan ontstaan op warme dagen bijvoorbeeld, zuigt de airco weer af. We hebben hier in zomer en winter een constante frisse luchtkwaliteit. Je weet pas hoe fijn dat is, als je het hebt. Nooit meer droge ogen of een schrale huid in de winter, bijvoorbeeld.”

Onderhoud en techniek

Huub evenaart inmiddels het kennisniveau van de interieurbeplanter als het gaat om zijn groene wand of, zoals hij het zelf noemt: zijn woontuin. Hij kan vertellen over de oorsprong van het substraat waarop de planten groeien, over de druppeltechniek waarmee de planten worden bemest en bewaterd en over het bewakingssysteem dat een signaal afgeeft als er een afwijking wordt gesignaleerd in de waterstroom. Watergeven gaat vrijwel automatisch, maar het onderhoud van de groene wanden besteedt Huub uit. “De interieurbeplanter komt vijf keer per jaar alles terugsnoeien. Misschien zijn de planten zelf wel het beste bewijs hoe goed het klimaat in ons huis is. Ze groeien en bloeien, ze hebben het duidelijk naar hun zin.”

chair with green wall

De investering betaalt zich terug

Huub woont in een huis dat behoort tot het hogere segment. “Je moet er natuurlijk ruimte voor hebben en geschikte huizen zitten al snel aan de bovenkant van de markt. Een aantal van de mensen hier in de buurt die naar onze jungle zijn komen kijken, hebben er zelfs hun huis later dus nog voor verbouwd. Als je onze groene wand eenmaal hebt gezien en ervaren, begrijp je waarom.”

Een effectieve groene wand hoeft niet zo groot te zijn als die van Huub. Ook kleinere wanden hebben een groot effect op de luchtkwaliteit. In kantooromgevingen, het onderwijs en de zorg worden groene wanden steeds meer en vanaf het eerste ontwerp meegenomen en toegepast. Onderzoek toont immers aan dat de arbeidsproductiviteit en het welzijn meetbaar omhoog gaat met groen. Maar Huub toont aan dat ook in woonhuizen een groene wand uitstekend op zijn plaats is en net zo goed kan worden meegenomen bij een bouw- of verbouwproject.

Auteur: Nancy van der Vin

Foto’s: Rob Bakker