Als het aan de consument ligt dan woont en werkt hij graag in een groene omgeving. Althans voor meer dan driekwart van de mensen in West Europa is dat het geval. Nu is het ene land het andere niet en er zijn hier en daar verschillen in bijvoorbeeld beleving. Het overgrote deel van de mensen vindt het echter belangrijk om bloemen en planten om zich heen te hebben. En dat geldt niet alleen voor in huis zo blijkt uit consumentenonderzoek gericht op bloemen en planten.

Voor bedrijven die zich afvragen of ze op de arbeidsmarkt wel interessant genoeg zijn iets om rekening mee te houden. De inrichting van het bedrijf en de werkplek is belangrijk, niet in de laatste plaats voor het werven van de nieuwe generatie werknemers; de jong afgestudeerden.

Ik heb al eerder iets geschreven over de ‘millennials, oftewel generatie Y, een generatie die zich momenteel op de arbeidsmarkt aandient. Deze ‘next generation’ geboren grofweg tussen 1980 en 2000 is wereldwijd de grootste generatie ooit, groter dan de Babyboomers.

In veel sectoren maken bedrijven zich momenteel zorgen of ze genoeg werknemers voor zich kunnen winnen. Een terechte zorg want millennials staan anders in het leven dan hun voorgangers en stellen absoluut andere prioriteiten. Zo is een goede balans tussen werk en privé belangrijker dan een top salaris. ‘Succes’ wordt op een andere wijze gedefinieerd zo bewijst het onderzoek ‘Millennials at Work‘ van PWC. Het salaris staat bij de Nederlandse millennial niet in de  prioriteiten top 5. Opleidingsmogelijkheden wel en ook gezondheid is belangrijker dan een geweldige carrière. En planten brengen gezondheid in de breedste zin van het woord, dat heeft Into Green inmiddels wel duidelijk gemaakt.

De millennial kijkt anders naar een aantrekkelijke werkomgeving. Niet iedereen is elke dag op kantoor en de overgang van thuis naar werk vervaagt dus het hebben van een eigen kantoor is voor deze groep minder relevant. Waarom zou je elke dag op dezelfde plaats zitten? Een flexibele, inspirerende infrastructuur is van belang en de mogelijkheid om, afhankelijk van de taak een geschikte werkplek te kiezen en indien nodig te delen met partijen die daarvoor van belang zijn. Statafels om aan te werken, een bibliotheekachtige groene omgeving voor de rust, een restaurant als centrale werk- en ontmoetingsplaats.

Voor bedrijven een extra mogelijkheid om zich te onderscheiden op de krappe arbeidsmarkt. Mocht u zich dus afvragen of uw bedrijf wat dat betreft wel toekomstbestendig is dan kan ik u aanraden er eens in te duiken. Al is het maar omdat de millennials een absoluut verfrissende kijk op hun omgeving en de wereld hebben!