Het wordt gelukkig steeds bekender dat de luchtkwaliteit op scholen erg slecht is. Want dat betekent dat er op steeds meer plaatsen iets aan wordt gedaan! Hier hebben we een aantal inspirerende projecten bij elkaar gebracht.
Planten in de Klas
In 2011 hebben Fytagoras, TNO en kwekerscombinatie Air so Pure het onderzoek Plant in de Klas uitgevoerd. Dit is een van de eerste keren geweest dat in Nederland en echt op alle niveaus gemeten is wat de exacte verbeteringen zijn die ontstaan door planten. En die verbeteringen zijn indrukwekkend: tot 20% afname van CO2 in de lucht, gemiddeld 20% hogere score op leerprestaties, 7% afname gezondheidsklachten en vieze luchtjes en afvalstoffen waren binnen 45 minuten geheel afgebroken.
De Dutch Flower Group werd in oktober 2011 verkozen tot Onderneming van het Jaar Aalsmeer en heeft de geldprijs die aan deze verkiezing verbonden was, verdubbeld en gedoneerd aan het project “Plant in de Klas” voor een lokaal initiatief in de Gemeente Aalsmeer.
Basisschool De Wegwijzer in Aalsmeer werd in januari 2012 volop in de luchtzuiverende planten gezet.
Het onderzoeksproject heeft ook lesmateriaal opgeleverd en een algemene folder over hoe je als school zelf de planten in je klas kunt krijgen. Deze zijn rechts op deze pagina te downloaden.
Groene oase voor Brede school Het Zand
Een ander initiatief is groene oase voor de Brede school Het Zand in Leidsche Rijn. In dit complex zijn twee scholen gevestigd, plus een Kinderopvang en een buitenschoolse opvang. Het doel is een gezamenlijk aanbod aan te bieden van onderwijs, opvoeding, ontmoeting en ontspanning. Dit markante gebouw had ook een hortus, maar dit was een grote kale lege ruimte.
Wat is nou een hortus zonder groen? Dat vonden de kinderen uit de kinderraad de school geen goede situatie. Ze maakten een groen plan en kregen dit gerealiseerd met steun van onder andere Doenja Dienstverlening en het wijkbureau Leidsche Rijn. Okra landschapsarchitecten heeft het plan vervolgens ontworpen en heeft een aantal groenbedrijven gevraagd om dit plan verder uit te werken. Donkergroen Interieurbeplanting is uitgekozen om het plan ook daadwerkelijk aan te leggen.
Het mooie van dit idee is dat het educatieve aspect van planten hier ook in is meegenomen. Kinderen krijgen les in deze hortus, ze leren zelf bloemen en planten te verzorgen, groenten te kweken en fruit te laten groeien. Het is biologie in de praktijk!