Praktische tips en algemene visie

In onderstaande TED talk uit 2009 vertelt Kamal Meattle hoeveel planten er precies nodig zijn om –zonder lucht van buiten- een gezond binnenklimaat te creëren. Vier schouderhoge Areca palmen per persoon in woonruimtes, zes tot acht flinke Sansevieria’s per persoon! in de slaapkamer en een aantal Epipremnums, de alleskunner door het huis heen. Ook vertelt hij hoe hij deze kennis heeft doorontwikkeld tot een methode waarmee gezonde luchtkwaliteit in grote kantooromgevingen kan worden gecreëerd.

Gezonde lucht in grote commerciële gebouwen

Volgens Meattle zijn huizen en gebouwen verantwoordelijk voor 40% van alle energie die we wereldwijd verbruiken. En, veel van deze energie wordt niet optimaal gebruikt. Als we zo doorgaan zullen gebouwen en woningen in 2025 de grootste uitstoter van CO2 zijn.

Zijn bedrijf, Greenspaces, heeft inmiddels ervaring opgedaan met een groot, bestaand kantoorgebouw met een oppervlak van ongeveer 1400 m2, met daarin 1200 planten voor 300 kantoormedewerkers. De luchtkwaliteit in dit gebouw is onderzocht door de Central Pollution Control Board van India en die beoordeelde dit als een van de schoonste gebouwen van Delhi.

Interessant is ook hoe er in dit gebouw 15% op energiekosten wordt bespaard omdat er minder conventionele luchtfiltering en airco nodig is.

Greenspaces is nu bezig met een gebouw waar het de ambitie is om energiekosten met 70% te verlagen. Dit zal een ‘United States Green Building Council (USGBC) certified Platinum rated Green Building worden en daarmee ’s werelds meest energie besparende commerciële gebouw. Het is er nog niet, maar we houden het in de gaten.