In 2017 vindt voor de tweede keer de landelijke competitie Interieurbeplanting van het Jaar plaats. Deze competitie is een initiatief van de branchevereniging VHG en heeft als doel de meerwaarde van vakkundig ontworpen, aangelegde en onderhouden interieurbeplanting, in combinatie met het interieurdesign.

Aqua Radius

Maar liefst 28 grote bomen, talloze halfhoge struiken en bodembedekkers en een met waterplanten omgeven waterpartij vormen het vriendelijke groene hart van een nieuw wooncomplex aan de rand van Hoofddorp. Vanaf dag één stond het groene atrium met de belevingstuin centraal in de gebouwopzet en het inrichtingsplan. Roessink Interieurbeplanting heeft de bewoners van meet af aan meegenomen in de plantkeuze en de aanleg en betrekt ze bij het onderhoud en verdere ontwikkeling van de tuin. De geur van citroengeranium, het geluid van water en de verschillende bladvormen prikkelen alle zintuigen. Deze tuin leeft en geeft levenskracht aan de seniore bewoners. Het is er goed toeven. “Omdat hij altijd wel iemand spreekt in de hal, duurt soms een half uur voor mijn man weer terug is met zijn krantje,” vertelt een bewoonster.

Overige genomineerden:

  • Lely Campus in Maassluis door van Ginkel Interieurbeplanting B.V.
  • Joolz in Amsterdam door GrownDownTown

Deze drie projecten zijn inspirerende voorbeelden voor de sector en de markt. Ze laten ieder op een geheel eigen wijze zien dat professioneel ontworpen, aangelegd en onderhouden binnengroen een positief effect heeft op de ruimte en de beleving ervan door de gebruikers. Bovendien bewijzen ze dat er winst te behalen is als interieurbeplanters in de ontwerpfase van de bouw al worden betrokken.

Criteria

De vakjury heeft de projecten beoordeeld op een aantal vooraf vastgestelde aspecten: ontwerp, technische realisatie, vakmanschap, de toegepaste beplanting, kwaliteitsborging, onderhoud en PR-waarde. Ook de samenhang tussen groen, functionaliteit en omgeving en de uitwerking van de oorspronkelijke opdracht zijn meegenomen in de beoordeling. De vakjury geeft daarnaast per project aan waar eventuele ontwikkelingskansen en verbetermogelijkheden liggen.

Winnaar

Uit deze drie genomineerden kiest de vakjury de winnaar van het predicaat Interieurbeplanting van het Jaar 2017. De bekendmaking van de winnaar en de feestelijke prijsuitreiking vinden plaats op 2 februari tijdens het congres Buildin´Green. De drie genomineerde projecten zullen dan ook worden toegelicht.