In 2017 vindt voor de tweede keer de landelijke competitie Interieurbeplanting van het Jaar plaats. Deze competitie is een initiatief van de branchevereniging VHG en heeft als doel de meerwaarde van vakkundig ontworpen, aangelegde en onderhouden interieurbeplanting, in combinatie met het interieurdesign.

Joolz Amsterdam

Kinderwagenfabrikant Joolz is gevestigd in Amsterdam-Noord. Op de vervuilde grond van een oud industrieel terrein is een voormalige fabriekshal omgetoverd tot een hippe kantoorruimte. In de eerste schetsen werden al drie glazen kassen voorzien. Ze brengen 120m2 aan exotisch groen het industriële gebouw in. Vanuit een bij fabrieken gebruikelijk zaagtanddak wordt royaal daglicht doorgelaten. De zitjes en overlegplekken in de kassen zijn fris en rustig. Vanaf alle werkplekken is het uitbundige binnengroen zichtbaar. GrownDownTown ging het experiment aan en bracht advies uit over de beplanting, bedacht de innovatieve irrigatie, heeft de groene long aangelegd en zorgt voor het onderhoud.

Overige genomineerden:

  • AQUAradius in Hoofddorp door Roessink Interieurbeplanting
  • Lely Campus in Maassluis door Van Ginkel Interieurbeplanting B.V.

Deze drie projecten zijn inspirerende voorbeelden voor de sector en de markt. Ze laten ieder op een geheel eigen wijze zien dat professioneel ontworpen, aangelegd en onderhouden binnengroen een positief effect heeft op de ruimte en de beleving ervan door de gebruikers. Bovendien bewijzen ze dat er winst te behalen is als interieurbeplanters in de ontwerpfase van de bouw al worden betrokken.

Criteria

De vakjury heeft de projecten beoordeeld op een aantal vooraf vastgestelde aspecten: ontwerp, technische realisatie, vakmanschap, de toegepaste beplanting, kwaliteitsborging, onderhoud en PR-waarde. Ook de samenhang tussen groen, functionaliteit en omgeving en de uitwerking van de oorspronkelijke opdracht zijn meegenomen in de beoordeling. De vakjury geeft daarnaast per project aan waar eventuele ontwikkelingskansen en verbetermogelijkheden liggen.

Winnaar

Uit deze drie genomineerden kiest de vakjury de winnaar van het predicaat Interieurbeplanting van het Jaar 2017. De bekendmaking van de winnaar en de feestelijke prijsuitreiking vinden plaats op 2 februari tijdens het congres Buildin´Green. De drie genomineerde projecten zullen dan ook worden toegelicht.