In 2017 vindt voor de tweede keer de landelijke competitie Interieurbeplanting van het Jaar plaats. Deze competitie is een initiatief van de branchevereniging VHG en heeft als doel de meerwaarde van vakkundig ontworpen, aangelegde en onderhouden interieurbeplanting, in combinatie met het interieurdesign.

Lely Campus

Bij het nieuwbouwproject ‘Lely Campus’ in Maassluis is groen integraal onderdeel. Het project werd uitgevoerd door Van Ginkel Interieurbeplanting B.V. In de hal, het kantoor en het restaurant is prachtig binnengroen gerealiseerd. Het ingezonden project betreft het compacte ‘bos’ midden in de assemblagehal. Opgekroonde Bucida’s staan met varens en Ficus pumila in een lage bak van 100 m2 onder een royale lichtkoepel middenin de brandschone hal waar melkrobots worden gemaakt. “Als de zon hier door de bomen schijnt, weet je niet wat je ziet,” vertelt een medewerkster. Het groen geeft een natuurlijke tint aan deze industriële omgeving. Het verbindt mensen met buiten en met het eindproduct van Lely’s ‘producten van de natuur’.

Overige genomineerden:

  • AQUAradius in Hoofddorp door Roessink Interieurbeplanting
  • Joolz in Amsterdam door GrownDownTown

Deze drie projecten zijn inspirerende voorbeelden voor de sector en de markt. Ze laten ieder op een geheel eigen wijze zien dat professioneel ontworpen, aangelegd en onderhouden binnengroen een positief effect heeft op de ruimte en de beleving ervan door de gebruikers. Bovendien bewijzen ze dat er winst te behalen is als interieurbeplanters in de ontwerpfase van de bouw al worden betrokken.

Criteria

De vakjury heeft de projecten beoordeeld op een aantal vooraf vastgestelde aspecten: ontwerp, technische realisatie, vakmanschap, de toegepaste beplanting, kwaliteitsborging, onderhoud en PR-waarde. Ook de samenhang tussen groen, functionaliteit en omgeving en de uitwerking van de oorspronkelijke opdracht zijn meegenomen in de beoordeling. De vakjury geeft daarnaast per project aan waar eventuele ontwikkelingskansen en verbetermogelijkheden liggen.

Winnaar

Uit deze drie genomineerden kiest de vakjury de winnaar van het predicaat Interieurbeplanting van het Jaar 2017. De bekendmaking van de winnaar en de feestelijke prijsuitreiking vinden plaats op 2 februari tijdens het congres Buildin´Green. De drie genomineerde projecten zullen dan ook worden toegelicht.