In 2016 zal voor de eerste maal de landelijke competitie Interieurbeplanting van het Jaar plaatsvinden. Deze competitie is een initiatief van de branchevereniging VHG en heeft als doel de meerwaarde van vakkundig ontworpen, aangelegde en onderhouden interieurbeplanting, in combinatie met het interieurdesign, in het licht te zetten bij zowel zakelijke opdrachtgevers als consumenten.

Bibliotheek Schiedam

De oude Korenbeurs in Schiedam is verbouwd tot bibliotheek als kloppend maatschappelijk hart voor de buurt. De inrichting is groen en duurzaam, van de werkplekken tot aan een moestuin voor de catering voor personeel en gasten. Firma Zuidkoop bv tekende voor ontwerp en uitvoering van de interieurbeplanting.

old building with lots of plantsGroene werkplekken Bibliotheek Schiedam

Vier genomineerden

De vakjury heeft na een bezoek aan zes in de voorronde geselecteerde projecten, vier inzendingen genomineerd als kanshebbers:

  • Bibliotheek in Schiedam, Zuidkoop bv
  • Isala Ziekenhuis in Zwolle, Van der Tol bv
  • Koninklijke Auping in Deventer, Rent a Plant
  • Restaurant Fortuyn in Haarlem, Ambius

Deze vier projecten zijn inspirerende voorbeelden voor de sector en de markt. Ze laten ieder op een geheel eigen wijze zien dat professioneel ontworpen, aangelegd en onderhouden binnengroen een positief effect heeft op de ruimte en de beleving ervan door de gebruikers.

Criteria

De vakjury heeft de projecten beoordeeld op een aantal vooraf vastgestelde aspecten: ontwerp, technische realisatie, vakmanschap, de toegepaste beplanting, kwaliteitsborging, onderhoud en PR-waarde. Ook de samenhang tussen groen, functionaliteit en omgeving en de uitwerking van de oorspronkelijke opdracht zijn meegenomen in de beoordeling. De vakjury geeft daarnaast per project aan waar eventuele ontwikkelingskansen en verbetermogelijkheden liggen.

Winnaar

Uit deze vier genomineerden kiest de vakjury de winnaar van het predicaat Interieurbeplanting van het Jaar 2016. De bekendmaking en feestelijke prijsuitreiking vinden plaats op 21 januari 2016 tijdens het congres Buildin’Green. De vier genomineerde projecten zullen dan ook worden toegelicht.