Het café Hanneke’s Boom zat er al, de Klimmuur ook maar verder was de kop van de Dijksgracht een verloren stukje Amsterdam. Dat duurt niet lang meer. Er zit vernieuwing in de lucht….

Met de komst van kunstenaarscollectief Mediamatic en Greennest Gallery wordt het er met de dag biologischer, creatiever en groener. De hekken worden letterlijk afgebroken en barakken worden omgetoverd tot creatieve groene ruimtes.

De metamorfose tot biotoop is in volle gang

Natuurlijk was er de ambitie om in april ‘open‘ te zijn en dingen ‘af‘ te hebben, maar even natuurlijk is de werkelijkheid altijd weerbarstiger. In hartje Amsterdam zijn vergunningen andere processen dan in een buitenwijk, de tijdelijkheid creëert beperkingen, maar de mogelijkheden van de plek zijn zo groot, en de mensen die wat van de plek mogen maken zo creatief, dat het geheel zich als het ware vanzelf ontwikkelt. De kop van de Dijksgracht voelt vergeleken met een dikke maand geleden al als een gebied, een levendige biotoop, met zelfs een moestuinbakkenpark. En in dit park zijn vorige week duizenden zaden vol twijfels, dromen en doelen gezaaid en die zullen vanzelf ontkiemen. Dat kan eenvoudigweg niet anders. Aan de waterkant is de tweede kas in aanbouw, waar het restaurant zal komen. De eerste kas staat inmiddels vol Vertical Garden tubes, aquaponic units en levert al oogst op.

plant trays

De Greennest Gallery

Midden in deze creatieve sfeer opent de tuinbouwsector in juni haar eerste echte steunpunt in de stad. En die groeit nu tot een plek uit waar diverse soorten geavanceerde, of juist heel simpele groene hang-, pot- of wandsystemen kunnen worden getoond, aangeraakt, gekocht of besteld, maar waar je groen ook kan beleven, ervaren, erover leren of kunt nadenken hoe groen in jouw organisatie of sector een grote(re) rol kan spelen.

Drie onderdelen: de shop, de showroom en ontmoetingsruimte

Greennest Gallery heeft drie functies. Om te beginnen is er de winkel waar je volop groene inspiratie zult kunnen vinden: van leuke cadeautjes tot originele groene ideeën om je eigen huis of balkon of tuin mee in te richten.

Het middengedeelte van de ruimte een showroom voor groene systemen. Alle leveranciers van groene wandsystemen kunnen hier hun systeem tonen, zodat de showroom een goed beeld kan geven van de hele markt en daarmee een aantrekkelijke plek wordt voor iedereen die serieus wanden wil gaan vergroenen.

pole with pants in office

Het uitzicht bij het voorste gedeelte is het mooist. Hier kijk je, over het hele Oosterdok: helemaal links het Scheepvaartmuseum, recht voor je Nemo en helemaal rechts een deel van het oude stadscentrum van Amsterdam. Als je daar bent, ben je niet alleen in een groene omgeving vol frisse lucht, maar je bent ook even helemaal ‘los’ van de dagelijkse routine en toch heel praktisch midden in de stad op wandelafstand vanaf het station.

De uitdaging

De kansen voor het gebied en de sector zijn groot, maar er zijn voor de ondernemers ter plaatse ook flink wat vragen te beantwoorden: waar investeer je wat en wat zal daarvan binnen vier jaar terug te verdienen zijn? Hoe bewaak je structuur als je omringd wordt door mensen die vooral heel creatief zijn (en telkens dus wat anders verzinnen)? Hoe trek je de juiste bezoekers naar Greennest en het hele gebied, en niet alleen toeristen? Tot nu toe staan de seinen op groen en raken wij in ieder geval al zeer geïnspireerd door al het zaaien en brouwen en vergroenen dat we zien. De ontmoetingsruimte is al beschikbaar voor cursussen en bijeenkomsten tot 20 personen.