Vireo is een kwekerscombinatie van een zestal bedrijven die samen op rond de 30 hectare vooral groene kamerplanten produceren. De combinatie heeft rondom deze planten diverse merken ontwikkeld. Eén daarvan vonden wij heel interessant: het Green is.. merk. We spraken met directeur Martin Hogenboom en Pieter Middelkoop, verantwoordelijk voor de marketing, conceptontwikkeling en events en verbaasden ons over hoe simpel het vermarkten van groen in combinatie met luchtzuivering en gezondheid kan zijn.

Green is…

Het merk bestaat nu anderhalf jaar en vertelt het verhaal over groen in vier onderdelen: Fresh Air, Easy Care, Balance/relaxing en Furniture. Green is… communiceert de boodschap dat planten zorgen voor schone lucht, makkelijk te verzorgen zijn, zorgen voor balans en ontspanning en een prachtig meubelstuk in je huis kunnen zijn via hun website http://greenisall.com/ aangevuld met duidelijk communicerende labels, maar de allerbelangrijkste marketing is een vaste relatie met Robs grote tuinverbouwing. Alle kamerplanten in dat programma zijn van Vireo, en in heel veel afleveringen wordt juist dit merk naar voren gebracht, met als doel om die koppeling van groen met gezondheid en ontspanning ook echt de huiskamer in te brengen.

 Wolverton heeft het al onderzocht

Bij eerdere artikelen (airsopure en ogreen) over plantmerken die de claim uitdragen dat planten de lucht zuiveren vroegen wij naar de onderbouwing. Welk onderzoek ligt aan de merkclaim dat juist deze planten de lucht zuiveren of je in balans brengen ten grondslag? Vireo is niet zelf gaan onderzoeken maar heeft gebruik gemaakt van onderzoek dat overal al beschikbaar is, met name het onderzoek dat dr. Wolverton in de jaren 80 al voor de NASA heeft gedaan. (link naar verbouw je eigen frisse lucht). Op hun site hebben ze een aantal artikelen geplaatst met links naar bestaand, vaak Amerikaans onderzoek waar de bezoeker het bewijs vervolgens zelf kan vinden. Martin vindt dat bewijs ook niet hun kerntaak. “Er is al zoveel bewezen, wij hoeven dat als kweker niet nog een keer over te doen.“

Wat werkt en wat kan beter?

De vooral op eigen praktische ervaring gestoelde aanpak is erg verfrissend, maar kent ook nadelen. Het aantrekkelijke zit hem er in dat Vireo op niemand wacht, gewoon begint, dingen uitprobeert en zo vanzelf ontdekt wat de markt begrijpt en wat niet, waarna zij hun strategie ook heel snel kunnen aanpassen. Martin vertelt dat Fresh Air en Easy Care bijvoorbeeld heel goed lopen en ook direct worden begrepen door klanten, maar dat Relaxing en Furniture soms nog wat uitleg behoeven. Mensen zien planten blijkbaar wel als sfeer, maar niet als iets dat hun stemming beïnvloedt; en de plant als meubelstuk wordt toch vaak als een risicovolle investering gezien waarvoor men denkt veel kennis nodig te hebben. Ze zijn nog aan het broeden op een oplossing. Misschien moeten ze ook hier dat easy care wat sterker neerzetten.

Vireo barst van de ideeën

Hoe komen Martin en Pieter tot hun ideeën? Hoe onderzoeken ze bijvoorbeeld de mening van klanten? Ook dat gebeurt heel praktisch, met name via de feitelijke harde sales en hun eigen contacten in alle winkels.

Pieter vertelde dat ze steeds beter samenwerken met de acties van het Bloemenbureau en ook het concept plant-als-cadeau steeds meer combineren met al hun merken. Ze positioneren zich kortom als een kwekerscombinatie die heel snel merken maakt alsof het acties en campagnes zijn, waarmee ze gewoon gaan proberen en daarmee vanzelf ontdekken wat werkt. Dat groene planten als easy worden ervaren en de lucht zuiveren is in ieder geval een uitkomst die Vireo inmiddels met goede verkoopcijfers kan bevestigen.

Dit artikel is deel 3 in onze serie over planten en luchtkwaliteit.