Greennest is het overkoepelende merk waarmee SIGN, stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland op verschillende locaties ‘groen geluk’ voor de samenleving realiseert. Het vlaggeschip is Greennest Experience & Hotel, dat tussen IKEA en Cisco aan de A9 gerealiseerd moet gaan worden. The Greennest Gallery in centraal Amsterdam is de eerste plek die heel snel tot leven zal komen.

Tijdelijke nestjes

Vier jaar lang gaan SIGN en het in geen enkel hokje te plaatsen Mediamatic een tijdelijke groene en kunstzinnige plek uitbaten, recht tegenover Nemo en het Scheepvaartmuseum, vlak achter de nieuwe bibliotheek, direct naast 35 miljoen treinreizigers per jaar(bron: http://www.treinreiziger.nl/kennisnet/kengetallen) en binnenkort met een loopbruggetje verbonden met de Startup Delta van Neelie Smit Kroes op het Marineterrein. Nogal een A-locatie dus.

empty officeGroene vergaderlocatie in wording met uitzicht op Nemo

Op die A locatie staan een tweetal gebouwen waarin voorheen de Gemeentewerken was gevestigd + een aantal loodsen voor opslag. Deze gebouwen mogen vier jaar lang door SIGN en Mediamatic worden geëxploiteerd. Mediamatic gaat met heel veel jonge mensen veel kennis opdoen en doorgeven, kunst en producten ontwikkelen en dat –voorzover wij konden zien- vooral met schimmels en bacteriën. Greennest Gallery biedt een showroom voor innovatieve groene plantenhardware, en groen vergaderen aan. Bezoekers kunnen bovendien diverse workshops volgen, zoals paddenstoelen kweken en schilderen met bacteriën..

empty officeVanuit de groene vergaderlocatie zicht op het groene werken (middengedeelte) en groene winkel (achtergedeelte)

Van concept naar ondernemerschap

Greennest Gallery is op dit moment volop in opbouw en nog helemaal niet zo groen om te zien. De bouwvakkers lopen er nog rond, de verbouw is en blijft van tijdelijke aard, maar het is de bedoeling dat zowel de winkel als de vergaderruimte eind april al opengaan.

SIGN doet de exploitatie niet zelf. SIGN ontwikkelt concepten en zoekt vervolgens ondernemers die het concept willen uitvoeren. Zo zal het op de andere Greennest plekken ook gaan. Bij de Gallery is een collectief aan ondernemers gevonden die de uitvoering van SIGN over gaan nemen.

Een Amsterdamse hovenier, Matthias van den Berg en groentespecialist Sep Buys nemen het voortouw.

 

Meer dan een plek

Het mooie van dit concept is dat het niet alleen een plek is. De meerwaarde zal vooral komen door de kruisbestuiving tussen verschillende netwerken die juist hier op een compleet nieuwe manier zal gaan plaatsvinden. De groene sector ontmoet hier de kunstwereld, en de snelle IT wereld en vice versa. En al die verschillende mensen zullen gaan ervaren dat zij zich, als ze in een groene omgeving hebben vergaderd, juist midden in de stad, veel lekkerder voelen dan in een grijze. En zo ontwikkelt groen zich van verhaal naar concrete ervaring voor heel nieuwe doelgroepen en zou dit zomaar wel eens het Greennest hartje van Amsterdam kunnen worden. De kansen zijn er zeker. De uitwerking gaan wij de komende maanden zien en volgen.

sight of the bridge and concertbuilding in AmsterdamZicht op de loopbrug richting conservatorium, bibliotheek en station. Hier komt een terras van Mediamatic. In de kassen worden groene kweekconcepten ontwikkeld.

Precies de andere kant op kijkend: hier komt de loopbrug richting de Startup Delta. Onder in beeld het dak van de Greennest ruimte.

roof and buildings in AmsterdamOok dit dak zal groen worden. Want dit dak is nogal zichtbaar. Vooral richting de treinreizigers. Over het traject richting het oosten rijden gemiddeld 35 miljoen passagiers per jaar.