EILO, de Europese branchevereniging voor interieurbeplanters, organiseerde voor de derde maal haar jaarlijkse excursie. Dit jaar vond hij begin november plaats in en rondom Amsterdam. De periode was precies zo uitgezocht dat deelnemers ook de grote sierteeltbeurzen nog mee konden pakken. Zoals altijd begon de excursie op donderdagmiddag met een aantal inspirerende sprekers. De waar te nemen trend deze keer was dat niet alleen interieurbeplanters, maar ook jonge startups en bekende toeleveranciers steeds meer in (kant en klare) producten gaan denken. Met andere woorden: groen wordt een product en groen wordt dus gewoon.

Groen levert een belangrijke bijdrage aan gezondheid van werknemers

De eerste spreker was een onderzoeker, Elizabeth Nelson. Zij komt uit de VS, brandde ooit helemaal af na een korte, maar intensieve carrière in de reclamebusiness en gooide toen haar leven om. Ze ging onderzoeken hoe het komt dat de moderne werkomgeving zo ongezond is. Hoe komt het dat steeds meer mensen overprikkeld en burnout raken? Maar vooral, wat kun je eraan doen om die trend te keren.

In haar onderzoek experimenteerde ze met vier interventies op de werkvloer: voeding, (ont)spanning, biophilia/groen en licht. En het goede nieuws is dat bij al deze interventies enorme gezondheidswinst is te behalen.

De combinatie van groen en water versterkt enorm

Tonny van Hal van het Duitse bedrijf Art Aqua borduurde hier mooi op voort. Ook Art Aqua zet het nieuwe en groene werken centraal. Van massale fabrieken en zielloze kantooromgevingen wordt de werkomgeving steeds meer een werk-landschap, zo stelde hij, waarin groen een vanzelfsprekende en verbindende rol kan spelen. Het product dat hij vervolgens verder toelichtte was de waterwand. Water loopt hier in een gesloten systeem langs een glazen wand en neemt daarmee veel fijnstof op, koelt de lucht en zorgt voor een hogere luchtvochtigheid in de ruimte. Dat laatste heeft een mooi neveneffect: vochtiger lucht is sneller op temperatuur. Dit scheelt 6% in de energiekosten. Daarbovenop heeft water ook een gunstig akoestisch effect. Het gekabbel breekt geluid als het ware, waardoor geroezemoes diffuser wordt. In de moderne kantoorlandschappen is dat zeker geen overbodige luxe.

De beschikbaarheid van met name de grote planten

De verrassing van deze eerste middag was de presentatie van Jan Breedijk van Nieuwkoop. Hij kopte hem er gelijk in: interieurbeplanters rekenen er te veel op dat de bomen en planten van hun keuze er gewoon altijd zijn. Maar in werkelijkheid is dat helaas steeds lastiger te realiseren. Hier zijn een aantal factoren voor verantwoordelijk. De belangrijkste is prijs. Steeds meer boeren die kamerplanten en vooral de grotere soorten telen houden er mee op. Het is voor hen veel lucratiever om groenten of fruit te gaan kweken. Maar daar komen de laatste jaren ook nog eens steeds meer calamiteiten bij. De recente orkaan Irma heeft bijvoorbeeld de aanplant van drie belangrijke toeleveranciers compleet verwoest. Jan vroeg de interieurbeplanters om wat minder specifiek te bestellen en hun opdrachtgevers, met name de architecten hierin te begeleiden.

Het eetbare kantoor

Xavier Laureau van het Franse Les Jardins de Gally, vertelde over het proces waarmee zij, en hun klant IN VIVO, een grote Franse toeleverancier voor de landbouw, het concept oogstbaar groen, integreerden in de inrichting van het nieuwe hoofdkantoor. Belangrijke vragen daarbij waren bijvoorbeeld: In hoeverre wil je meegaan met de seizoenen? Welke soorten doen het goed in een kantooromgeving? Bij welke soorten reageren medewerkers positief? De voorlopige uitkomst is: meerjarige kruiden als dragon en munt, vruchten als tomaten en aardbeien en tenslotte bonen werken op alle fronten het best; ze doen het goed in een kantooromgeving en vertellen ook het verhaal van ons voedsel op een tast- en letterlijk eetbare manier.

Interieurbeplanter wordt productontwikkelaar

Michael Aebi is een interieurbeplanter uit Zwitserland, maar ook een productontwikkelaar die inmiddels een webshop heeft waarin hij zijn eerste product, de Pendularis verkoopt. Dit is een vernuftig, door zijn eigen bedrijf ontwikkeld plantsysteem waarmee in een handomdraai een hangende roomdivider gemaakt kan worden. Hij levert een tot en met de verpakking prachtig ontworpen kant- en klaar systeem, inclusief in eigen beheer gekweekte planten. Men vond de prijs per element wat aan de hoge kant, tot duidelijk werd dat je met drie elementen een compleet roomdividersysteem hebt.

Het flexibele groene wandsysteem van GSky

Hoe Dutch wil je het hebben? Jean Pierre Sijmons is een naar de VS geëmigreerde Nederlander die nu in Nederland zijn Amerikaanse Versa Tray groene wand systeem kwam introduceren. Dit is een systeem waarmee een wand niet meer plat en vierkant hoeft te zijn. De elementen zijn op allerlei manieren combineerbaar: gebogen, rond of met uitsparingen.

Van moswandsysteem naar moswandproducten

Sadig Alekperov van Greenmood was er vorig jaar ook. Toen vertelde hij over mos als geconserveerd groen wandsysteem. Nu gaat zijn bedrijf verder en produceert ook kant en klare mossysteemproducten die direct via hun website te bestellen zijn. Denk aan staande of hangende moscirkels of verrijdbare roomdividers.

<

Alle kleuren, alle maten, snel leverbaar en nog duurzaam ook

Robert van Aerts vertelde over de strategie en mogelijkheden van Nature’s Green. Strategisch gevestigd in Venlo, vlak bij alle grote afzetgebieden van Noord Europa, met ongeveer 30.000 artikelen op voorraad en in staat om ook maatwerk razendsnel te leveren. Het bedrijf ontwikkelt niet alleen plantenpotten, maar ook groene wandsystemen. Alles steeds meer van gerecyclede materialen.

Kickstart je groene product gewoon

De Belgische Romain Trigaux van 4Senses is een jonge ondernemer die, samen met zijn collega Florian Paquay, de wereld een stukje groener wil maken door een oplossing te bieden voor het gezond houden van de potjes kruiden die je in de supermarkt koopt. Het heet Calla Garden en hier plaats je deze kruiden in. Zowel water als licht worden in dit systeem precies afgepast aangeboden, inclusief de juiste daglichtlengte en een systeem waarmee je slechts eens per drie weken water hoeft te geven.

Niet alleen het oudste groene wand systeem, ook het duurzaamste

Thomas de Ridder van Mostert De Winter en Modulogreen vertelde over de mogelijkheden van dit degelijke, vooral vaak ook buiten toegepaste groene wandsysteem. Dit is het enige systeem dat Breeam is gecertificeerd. Het wordt in Nederland onder andere toegepast bij het zeer duurzame nieuwe stadskantoor van Venlo en het ABN-Amro Greenhouse.

Sander Kroll gaat een nieuw boek maken

De wereld verandert sneller dan de wereld van de sierteelt en daarom wil Kroll het proces van vernieuwing helpen versnellen door de voorlopers een podium te bieden. Groen wordt in het nieuwe werken en wonen een vast onderdeel van de habitat en dat is een enorme marktkans. Iedereen die mee wil doen kan zich bij hem melden.

Healthy office? Vergeet geluid niet!

De volgende dag bezochten we een flink aantal groene locaties in en rond Amsterdam. De eerste was het geheel duurzame kantoor van Plantronics, midden in Park20I20, het eerste Cradle2Cradle kantorenpark van de wereld. Plantronics is marktleider in audio-apparatuur en headsets en dus speelde geluid een hoofdrol in het ontwerp van het gebouw, maar ook bij de inzet van groen en waterwalls. Het geluid van kabbelend water overheerst en verspreidt het omgevingsgeluid bijvoorbeeld, zodat het volume er nog wel is, maar je verstaat het niet meer.

Het duurzaam gemoderniseerde hoofdkantoor van Liberty Global

Midden in de crisisjaren stonden er in grote steden hele wijken met kantoorpanden leeg en ontstond er veel discussie over hun toekomst: moet je deze panden nu afbreken of opknappen. Wat is het meest duurzaam? Liberty Global knapte haar oude locatie niet alleen op, maar maakte er met partners YNNO en Copijn ook een in alle opzichten duurzaam statement van, dat het nieuwe werken in al haar facetten omarmt. De hal bijvoorbeeld heeft een enorme groene wand, en overal wil je als vanzelf plaatsnemen in met planten ommuurde zitjes. De ruimte tussen twee panden is overbrugd met een mooie kas die tegelijkertijd dienst doet als kantine.

ABN greenhouse

Groen bloeit op midden in het financiële hart van de stad

Dit ecologisch gebouwde Greenhouse van ABN-Amro staat waarschijnlijk op het duurste stukje Nederland. Het is net af, alles staat nog vers ingeplant, maar nu is al zichtbaar dat het een levendig rustpunt is voor al het leven hier.

ABN greenhouse

Green Fortune weet zich te specialiseren

We lunchten al ongeveer in hun groene wand, en bezochten daarna het kantoor dat Green Fortune deelt met een architectenbureau. Midden in een oude fabriekshal zie je een hippe kantooromgeving die uitmondt in een enorme groene wand met extra’s die de wand als het ware aanraakbaarder maken. Je kunt er, door die ingenieuze houtconstructie ook iets in zetten, of er tegen aan leunen. Oprichter van de Nederlandse tak van het bedrijf, Eelco Schutter vertelden dat zij er voor kiezen om zich te specialiseren in de kernproducten van het bedrijf: de Plant Wall, de Plant Wire en de Tube Garden bijvoorbeeld, en zich vervolgens willen toeleggen op het ontwikkelen van nieuwe producten. In complete projecten werken ze daarom juist graag samen met interieurbeplanters die de overige beplanting en vaak ook het onderhoud voor hun rekening nemen.

Green Fortune

Gemeentekantine in een.. berkenbos

Cube Architecten en Zuidkoop BV hebben samen getekend voor een uniek project. De gemeente Amsterdam wilde een bedrijfskantine waarin medewerkers een groene ervaring zouden krijgen en Cube vertaalde dit naar een berkenbosbeleving, waarna ze samen met partner Zuidkoop hebben bedacht hoe dat dan werkelijk moest worden vormgegeven. Dit leidde tot in kooien hangende jungle planten die voor onderhoud gewoon even naar beneden kunnen worden getakeld, omringd door berkenstammen, berkenkrukjes, bladerbehang en de ervaring dat je er, zelfs op een druilerige novemberdag, even helemaal uit bent.

Zuidkoop

Vijf sterren Groen als serviceconcept

Het officiële bezoek werd afgesloten met een bezoek aan het Hyatt Regency hotel in Amsterdam Zuid. Dit is een vijf sterren hotel en vanzelfsprekend wordt de interieurbeplanter geacht dan op zowel product- als procesniveau op dat vijf sterren niveau te leveren. Arnoud de Romph van Sempergreen vertelde hier smakelijk over. Op welke momenten van de dag doe je het onderhoud, hoe voer je de bruine blaadjes af. Alles, maar dan ook alles staat in dienst van de perfecte klantbeleving. Een waanzinnig mooie groene wand hoort daar natuurlijk bij.

Hyatt Regency Hotel

Perry Sport maakt groen pas echt gewoon

Sommigen onder ons hadden inmiddels genoeg groene wanden gezien, maar de volhouders werden beloond met wellicht wel het mooiste bewijs dat groen gewoon geworden is. Midden in Nederlands meest bekende winkelstraat, de Kalverstraat heeft Sempergreen voor Perry Sport een 3! etages hoge groene wand gebouwd die daar zo vanzelfsprekend de winkel kleurt dat je eigenlijk geneigd bent om het allemaal heel gewoon te vinden, dat groen.