Waarom raakt het binnenklimaat steeds meer vervuild? Er zijn twee grote redenen waarom het probleem van de luchtvervuiling in huizen, kantoren en zorginstellingen steeds groter wordt:

  • We isoleren gebouwen steeds beter en ventileren zelfs in huizen vaak al mechanisch. Vroeger kierde en tochtte het gewoon. Ventilatie was toen geen enkel probleem!
  • We halen steeds meer wegwerp- en complexe schoonmaakproducten en apparatuur in huis, en gebruiken ook steeds meer samengestelde en verlijmde bouwmaterialen. Al deze materialen en stoffen bevatten fijnstof verbindingen.

Daar kunnen we aan toevoegen dat  mensen ook steeds vaker binnen werken, binnen recreëren en dus –ten opzichte van 20 jaar geleden- steeds meer tijd binnenshuis doorbrengen. Dit laatste geldt zeker voor kinderen. In het algemeen kunnen we stellen dat we 80 tot 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen en dat de binnenlucht 5 tot 10 keer meer vervuild is dan de buitenlucht.

Om welke stoffen en producten gaat het eigenlijk?

Chemische fijnstof verbindingen zijn toxische kleurloze, maar soms wel geurrijke stoffen die in vluchtige vorm voorkomen in de lucht die we inademen en zo klein zijn dat de neusharen ze niet tegenhouden. Ze komen dus in de longen en veroorzaken daar per stof weer andere reacties. Men is nog volop aan het onderzoeken wat de schade exact is, maar elk nieuw onderzoek geeft aan dat de gevaren groter zijn dan we daarvoor dachten. De hier genoemde producten ‘verdampen’ de toxische stoffen, Het gaat op zich meestal om kleine concentraties, maar als de ventilatie niet voldoende is, blijven ze in de lucht rondzweven. Ook, en dat staat verder niet in deze tabel, verbruiken wij mensen constant de zuurstof uit de binnenruimte, en ademen CO2 weer uit. Bij te geringe ventilatie, of te weinig planten in een ruimte, raakt de lucht vanzelf ‘op’.

Formaldehyde Xyleen Tolueen Benzeen TCE Chloroform Ammoniak Alcohol Aceton
Lijmen

o

o

o

o

Luchtverfrissers

o

o

o

Wand- en plafondplaten gebaseerd op gips en/of spaanplaat

o

o

o

o

Bleekmiddel

o

Schoonmaakmiddelen

o

o

o

Cosmetica

o

o

Kopieerapparaten en laserprinters

o

o

o

o

Gordijnen en meubelstoffen

o

Gezichtsdoekjes, keukenrol, papieren zakdoeken

o

Vloerbedekking

o

o

o

o

Gashaard

o

Plastic zakjes, vuilniszakken

o

Nagellak remover

o

Prints op kleding

o

Multiplex

o

Verven and vernissen

o

o

o

o

Tabaksrook

o

o

Behang

o

o

o

Deze lijst is bij lange na niet compleet en bevat ook niet alle stoffen die worden uitgestoten, maar geeft wel een beeld van het soort materialen waar het om gaat. Iedereen heeft wel een aantal van bovenstaande producten in huis. Dus wordt ook iedereen blootgesteld aan de schadelijke werking. Je ziet de stoffen niet, maar kunt ze soms wel ruiken. Aceton in make-up remover of ammoniak en chloor in schoonmaakmiddelen.

Zelfs al ruik je vervuilde lucht niet, we kennen het allemaal: een vol klaslokaal na een gymles herinnert iedereen zich wel. De lucht in een vergaderzaal na een paar uur vergaderen is vaak ook heel onprettig. Je kunt niet meer helder denken, je snakt naar buitenlucht. Als je dat voelt zit je in een ruimte met vervuilde lucht.

Planten als luchtzuiveraar

Bijna niemand denkt aan planten als actieve luchtzuiveringsmachines. Maar dat zijn ze wel.  Planten geven de wereld  zuurstof en dat geldt ook voor binnenplanten. Ook binnenplanten zetten constant CO2 om in zuurstof, net als de bomen buiten. Dus in een ruimte met planten raakt de lucht minder snel op. Maar, onderzoek heeft inmiddels ook aangetoond dat planten de hier gemelde fijnstof verbindingen actief uit de lucht kunnen filteren. Niet iedere plant pakt iedere stof even hard aan, en voor sommige stoffen bestaan er zelfs specialisten.

De varen (Nephrolepsis exaltata) is een Formaldehyde expert. De Areca palm is de specialist voor het bestrijden van Xyleen en Tolueen, terwijl voor het verwijderen van Ammoniak in huis de stokpalm (Rhapis exelsa) het beste werkt. Tenslotte blijkt de lepelplant (Spathiphyllum) erg effectief in het verwijderen van Aceton.

Lees voor meer informatie over welke plant wat doet, het artikel Verbouw je eigen frisse lucht. Daar vind je ook de link naar het boek van W.C. Wolverton en daarin vind je een top 50 van de beste planten om de lucht in huis en op kantoor te zuiveren en hoe je voor ze moet zorgen. Daar, en hiernaast in de rechterbalk hebben we links verzameld naar online sites die meer informatie over de planten zelf geven. Als je wil weten hoe een plant doet wat hij doet, lees dan zonder planten kunnen wij niet leven.

Onderbouwing