Montessori Floriande in Hoofddorp is het beton en de grijsheid zat en wil hartstikke groen worden. De school is daarom een crowdfunding campagne gestart, met het doel om twee grote groene wanden te realiseren in de hal van de school.

Wat is de rol van Into Green?

Into Green is nauw betrokken bij deze campagne. We deden vorig jaar samen met de gemeente Haarlemmermeer, FloraHolland, Greenport Aalsmeer, en Stadsregio Amsterdam mee in het Groene wand in de Klas project. Onze rol was het begeleiden van een crowdfundactie voor de veel kleinere wanden die toen in 10 scholen werden geplaatst. We hebben met veel scholen gepraat, maar telkens liep het ergens spaak en nergens vonden we een school die € 2000,- wilde crowdfunden voor een groene wand. Nu weten we beter waarom:

  • De wanden uit het project waren praktisch, onderhoudsvriendelijk en namen weinig ruimte in, maar ze missen de wow factor. En die is belangrijk bij een crowdfundactie. Deze conclusie wordt onderbouwd door de onderzoeksresultaten van prof. dr. Agnes van den Berg.
  • In dit project ging het om wanden ín een klas. En telkens ontstond dan de onvermijdelijke vervolgvraag: hoe moet het dan met de andere klassen? 10 lokalen met een wand van € 2.000,- is duurder dan een nieuw lesprogramma.

Na een paar maanden zoeken naar scholen, vonden we het coöperatiefonds van Rabobank regio Schiphol bereid om deels bij te dragen in deze wanden. Dus, nogmaals een stapel mails, tweets en posts de deur uit, nu alleen in de gemeentes uit deze regio. Maar opnieuw: wel wat gesprekken met scholen, maar uiteindelijk geen resultaat. Het liep altijd wel ergens op stuk.

Een school die groen echt belangrijk vindt

En ineens kregen we een telefoontje van montessorischool Floriande. En hier was de energie gelijk anders. Deze school wil vergroenen. Binnen en buiten. De Floriande is een montessorischool midden in een nieuwe woonwijk, omgeven door veel te veel stoeptegels en beton en daar vindt zowel de leiding als de ouderraad (ook een belangrijke factor) contact met de natuur belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Deze wand is nog maar het begin als we het goed begrijpen! En ineens ging alles wèl lopen. En leerden we dat dat feitelijk de belangrijkste factor is: als je groen als school zelf niet echt wilt, dan zal welk initiatief dan ook uiteindelijk altijd ergens een keer sneuvelen.

Doe mee met de campagne!

Op dit moment is de campagne voor twee grote groene wanden, midden in de school, in volle gang. Er is al 30% opgehaald, maar dat moet natuurlijk meer worden. Help ook mee om montessori Floriande te vergroenen en doneer. Meedoen kan al vanaf 5 euro.

Ga naar crowdfunding campagne van Montessori Floriande op Geef Onderwijs en doe mee.