Voor de vierde keer op rij ontmoetten de Europese interieurbeplanters elkaar in een van de steden van de leden om te zien hoe groen aldaar wordt aangepakt. Dit keer was het de beurt aan het Verenigd Koninkrijk en de stad London. Als altijd werd het een tweedaagse gebeurtenis vol kijkjes achter de schermen, delen van elkaars ervaringen, en wederzijdse inspiratie over werk, aanpak en natuurlijk design. Deze keer waren de thema’s natuurlijk werken, duurzaamheid en ecosystemen. Maar ook de vraag hoe EILO zich verder kan ontwikkelen stond centraal. Zoals voorzitterBenoît Pelleriaux het verwoordde:

“Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success”. (Edward Everett Hale, maar bekender door Henry Ford). Deze excursie is ieder jaar een succes, maar eigenlijk ook pas het begin. Als we die verbinding het jaar door weten door te trekken ontwikkelt de groep zich en als we ook meer gaan samenwerken om het vak en de positie ervan te versterken dan pas is er sprake van succes.

De workshop leverde veel op

Voordat het officiële programma begon konden deelnemers al meedoen aan een workshop waarin men aan de hand van vijf thema’s ervaringen konden uitwisselen.  De thema’s waren:

  • Onderwijs en kennisdeling,
  • Verhouding en aanpak verkoop/verhuur/lease,
  • Service Level Agreements,
  • Online Marketing
  • Plaagbestrijding
workshop

Alle deelnemers kozen een thema, en ieder thema-groepje presenteerde vervolgens zijn ervaringen. Het was leerzaam om te zien dat sommige zaken heel veel verschilden per land, en andere juist helemaal niet. De manieren om huur/lease en service levels aan te pakken bijvoorbeeld vertoonden grote verschillen per land en daar had men elkaar ook heel veel tips te geven; maar plaagbestrijding had overal dezelfde uitdagingen en de wens om hulp te krijgen bij online marketing had meer te maken met bedrijfsgrootte dan met land. Het thema onderwijs tenslotte leverde op dat alle deelnemers grote problemen hadden om jongeren aan hun bedrijf te verbinden.

Oliver Heath over de voordelen van biofiel design

Het symposium werd afgetrapt door niemand minder dan biofiel design adviseur, binnenlandse energie-adviseur, tv presentator, Schrijver, en interieurarchitect Oliver Heath. Hij stelde dat onze genen gemaakt zijn in de miljoenen jaren dat wij en onze voorouders in de natuur leefden en dat natuurlijke principes nog steeds leidend zijn in allerlei gedrag, bijvoorbeeld bij gevoelens van veiligheid of overzicht. Uitzicht is belangrijk, maar geborgenheid ook. Dit betekent dat als ruimtes ontworpen worden volgens in ieder geval een flink aantal van de in totaal 14 principes van biofilie, ze geborgenheid geven en overzicht, maar ook dat er gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen, er nagedacht wordt over geluid en dat er veel groen in wordt verwerkt. Zulke ruimtes geven ook de mens van nu onmiddellijk een lagere hartslag en een rustiger hersengolfpatroon.

Interior landscaping in the UK door Thomas Palfreyman – Urban Planters

Thomas Palfreyman, de managing director van Urban Planters, bouwde naadloos op dit thema voort. Ook in zijn bedrijf was biofilie de grootste trend waar het meeste werk uit voortkwam en waar hij zijn personeel ook steeds meer in moest opleiden. Hij gaf dit thema nog nieuwe input door te stellen dat de millennial een steeds belangrijker rol krijgt, niet alleen in kantoordesign bij de klant, maar ook in het eigen bedrijf. Jonge mensen zijn schaars als personeel en zowel hun klanten als zij zijzelf zijn constant op zoek naar methodes om juist deze groep thuis te laten voelen op kantoor en in het bedrijf.

Jan-Pieter Melis over Duurzaamheid als Supply Chain Challenge

Deze presentatie riep veel reactie op. Jan-Pieter vertelde over de activiteiten van Nieuwkoop op dit gebied, maar de zaal wilde veel meer weten en gaf ook aan dat er in de branche veel behoefte is om bijvoorbeeld de CO2 footprint van een plant aan klanten door te kunnen geven. Men sprak af om duurzaamheid als een keten, samenwerkend verder op te pakken. Feitelijk ontstond naar aanleiding van deze presentatie het zesde samenwerkingsthema: samenwerken om de keten steeds duurzamer te maken.

To plant a Garden is to believe in Tomorrow – Een tuin te beplanten is geloven in morgen

Met deze spreuk van Audrey Hepburn begon Richard Sabin een bevlogen betoog over de noodzaak om onze stedelijke omgeving te vergroenen. Niet alleen voor het klimaat, of de regenafvoer, maar ook voor de biodiversiteit, menselijke gezondheid, en uiteindelijk onze hele economie. Hij stelde dat de meeste mensen geneigd zijn om economie op één te zetten, terwijl het precies andersom moet zijn. Zonder een gezond ecosysteem en gezonde mensen is er helemaal geen economie. Hij sloot af met een aantal mooie voor/na voorbeelden die treffend lieten zien hoe groen letterlijk het leven terugbracht op doodse plekken.

Natuurlijk werkt

Er is heel veel bewijs dat groen goed is. De sector neigt er toe om constant met dat bewijs te willen overtuigen, maar dat wordt door de doelgroep snel ervaren als drammen. Hoe verander je dat? SIGN werkt nu aan een programma dat als doel heeft om de HRM medewerker te bereiken, Hierin staat dus niet het verkopen van planten of groen centraal, maar de gelukkige medewerker. De boodschap is dat natuur werkt. Niet alleen door de implementatie van groen, maar ook daglicht, gezonde voeding, stressvermindering en bewegen. Het eerste middel is gereed, een animatie. Vrij snel volgt er een online test, waarmee HRM medewerkers kunnen testen hoe natuurlijk/gezond hun organisatie is.

De Vistagreen Kunstwand

Paul Adler, oprichter van Vistagreen heeft als missie om een esthetisch zo mooi mogelijke kunstwand te maken. Door het gebruik van drie verschillende panelen en losse inzetstukjes is deze wand bijna niet van echt te onderscheiden. Hij liet zien dat op plekken waar echt onmogelijk is, kunstgroen de omgeving toch al heel mooi weer tot leven brengt. Vistagreen is bovendien brand vertragend en geheel recyclebaar.

Mobilane

Mobilane heeft zich al Jaren bewezen met systemen die zowel kant en klaar als schaalbaar zijn. Een combinatie die niet vaak voorkomt. Het bekende Livepicture groene schilderij ziet er gelijk mooi uit en hoeft maar eens per drie weken water. Maar het klikbare livepanel systeem erachter kan ook wanden maken van tientallen meters lang of hoog. Nieuw zijn de green screens. Hekken die al voorgekweekt zijn en zowel binnen- als buitenruimtes een instant groen karakter kunnen geven.

Fachjan Project Plants

Fachjan is specialist in groot. Grote projecten en  grote planten. Tot vier meter hoog. Natuurlijk levert het bedrijf ook kleinere planten, maar de specialisatie is groot. We zagen voorbeelden van tropische zwemparadijzen, chique kantoorhallen met bomen, complete tropische kassen en een compleet groene make over van een cruiseschip.

De flexibele moswandsystemen van Greenmood

Greenmood presenteerde inmiddels voor de derde keer. Het bedrijf ontwikkelt steeds meer kant en klare mos-systemen. Wanden en logo’s waren er al, de green screens ook al, nieuw waren deze keer de sparkles, de geluiddempende perspectiefboxen en de pilaren.

De prachtige Cocoon collectie

Cocoon uit België bestaat sinds 2001 en ontwikkelt en produceert een prachtig assortiment stijlvolle en soms ook superslimme potten. Bijvoorbeeld een pot die tegelijkertijd als statafel kan functioneren.

Noviflora: trends, schaal en duurzaamheid

Noviflora is niet alleen een van de grootste handelaren van potplanten in Nederland, het bedrijf legt zich ook toe op het spotten, creëren en uitbouwen van trends. Zelfs tot aan het ontwikkelen van merken toe. Ook duurzaamheid wordt serieus opgepakt. Denk aan zonne-energie maar ook aan bijvoorbeeld kartonnen verpakkingen.

De unieke plantpotten van Fleur Ami

Het Duitse bedrijf Fleur Ami ontwerpt en levert unieke, vaak handgemaakte potten. Ze verschijnen niet voor niets in diverse bladen en op heel veel shows. Het bedrijf exporteert naar 52 landen. Nu het nieuwe hoofdkantoor gereed is, kunnen de potten in alle vormen, maten en kleuren besteld worden in de webshop en bijzonder snel worden uitgeleerd.

De zwevende binnentuinen van Pendularis

Het klik- en kant en klare hangende roomdivider of raamsysteem van Pendularis is uniek, elegant en zeer gebruiksvriendelijk. Het wordt geleverd inclusief rapid (snelgroeiende) of royal (de mooiste) plantensets en, indien noodzakelijk, ledlampen en natuurlijk een even eenvoudig ophangsysteem. Alle onderdelen zijn modulair te combineren en bestelbaar in de webshop.

Nature’s Green groeiende assortiment en zichtbaarheid

Nature’s Green begon een paar jaar geleden met de gerecycelde plantpotten. Deze zijn inmiddels niet alleen leverbaar in RAL, maar ook op maat in Pantone kleuren te schilderen. Daarna breidde het bedrijf uit met het Nextgen Living Wall systeem en nu komen daar de Roomdividers en het Biomontage systeem bij. Ook vergroot het bedrijf haar zichtbaarheid door op grote internationale expo’s Nederlandse stands in te richten.

Het flexibele en onderhoudsvriendelijke groene wand systeem van Natural Greenwalls

Het groene wand system Natural Greenwalls uit Denemarken is bedacht door een interieurbeplanter. Het is dus heel makkelijk om te onderhouden, om plantjes te wisselen en watergebruik is ook heel efficient. Het systeem is in te zetten voor hele kleine en hele grote wanden.

De lancering van Plants Extra Large 5 door Sander Kroll

‘Wat doen jullie nou allemaal van ons geld’, zo leidde voorzitter Benoît Pelleriaux het onderwerp in, terwijl hij een werkelijk waar enorm boek uitpakte. ‘Nou in ieder geval dit’. EILO heeft 1500 boeken van Sander Kroll van te voren opgekocht en voor het mooi lage bedrag van € 12,50 aan haar leden kunnen doorverkopen (winkelprijs komt rond de € 40,00 uit). Deze boeken kunnen ingezet worden om klanten op ideeën te brengen. De boeken waren in no time uitverkocht.

Voorzitter Benoît Pelleriaux en schrijver van Plants XL5 Sander Kroll

Voorzitter Benoît Pelleriaux en schrijver van Plants XL5 Sander Kroll

Alle sprekers van de middag op een rijtje. Natuurlijk kreeg iedereen een exemplaar

De excursie op vrijdag

Het gelukkige kantoor van Uncommon Spaces

Happy offices, dat is waar millennials nog voor te porren zijn. Het is er haast leuker dan thuis. Lekkere plofbanken, fijn dakterras, heerlijk eten en overal planten die je gewoon mee naar je eigen kantoor kan nemen. Het idee is gebaseerd op het concept biofilie, maar ook, naar onze smaak, wat te veel gedomineerd door de stylingaspecten ervan. Als planten namelijk in zulke kleine potten gehouden worden is onderhoud zeer intensief en een constant vervangen van planten een logisch gevolg. Volgens Sam McCarthy van Plant Designs, die ons rondleidde, staan er 500 planten in dit gebouw van 5 etages, kost watergeven 8 uur per week en moeten er wekelijks 30 worden vervangen.

uncommon spaces
uncommon spaces
uncommon spaces

Crossrail Gardens at Canary Wharf

Officieel is dit geen binnenbeplanting omdat er gaten in het dak zitten, maar dit blijft hoe dan ook een -openbaar toegankelijke- binnentuin. Planten groeien in nog geen anderhalve meter grond, in een gecontroleerd systeem, maar deze binnentuin, die net drie jaar oud is, is tegelijkertijd zo groot en natuurlijk dat het leven van zichzelf krijgt. Het hart van de beplanting wordt gevormd door varens, bamboe en grassen. Het was afgelopen winter erg spannend, veel leek bevroren, maar de tuin heeft zich wonderbaarlijk hersteld. Er wonen vossen, vogels en natuurlijk heel veel insecten en er komen honderden bezoekers per dag. Het beheer kost 3 man 4 uur per dag. Het blijft redelijk netjes omdat het ’s avonds en ’s nachts gesloten is voor publiek en omdat het padensysteem heel robuust is aangelegd. Het irrigatiesysteem had slimmer gekund. Als het nu regent, door de open gaten in het dak, blijft de irrigatie gewoon doorgaan. Op die plekken wordt het dan veel te nat. En ja, zo beaamde de beheerder, op die plek zou je eigenlijk het ecosysteem aan moeten passen en een vijver aan moeten leggen.

Crossrail Garden, Canary Wharf
Crossrail Garden, Canary Wharf
Crossrail Garden, Canary Wharf

De cleane binnenbeplanting van Catlin

Na een lunch in Dockland verlieten we Zuid London en togen we naar de city. En de city staat vol met grote glazen kantoortorens. Gelukkig mochten we er een bezoeken en zagen zo een mooie doorsnee van hoe in dit type gebouwen binnengroen wordt aangelegd. Groen moet in dit type omgevingen zo efficient en onderhoudsvriendelijk zijn als maar kan. Enterprise Plants van mede-organisator van de excursie Chris Jenkins tekent hier voor aanleg en onderhoud. Het pand is zo groot dat er elke dag wel een onderhoudsmedewerker aanwezig is.

Catlin Building
Catlin Building
Catlin Building

De Sky is the Limit Garden

Spetterend sluitstuk van de excursie door Londen werd gevormd door een bezoek aan de Sky Garden in het Walkie Talkie gebouw. Nergens heb je zo’n mooi uitzicht over Londen als hiervandaan, maar als je je blik naar binnen richt is er net zo veel te zien. In het hart van de ruimte bevindt zich een restaurant en op twee etages een café, maar daaromheen wandelen links en rechts twee tuinen van Tropisch (top) naar mediterraan (beneden) en geven de ruimte en royale groene uitstraling. Deze plek is zo populair dat je moet reserveren om er naartoe te kunnen. Wij werden rondgeleid door Gillespies en die vertelden dat de aanleg in negen weken moest gebeuren. Alles moest via de kraan naar boven worden gebracht. 48 ton aarde, ontelbare bomen en kleinere planten. Ze werkten in twee ploegendiensten om het allemaal op tijd af te kunnen krijgen precies vlak voordat het dak echt dicht ging en het gebouw open moest.

Sommige delen van de beplanting voelen zich helemaal thuis en raken al bijna het plafond, andere delen hebben hun balans nog niet gevonden. De beheerders blijven spelen met biologische bestrijding en de introductie van nieuwe soorten om de tuinen gezond te houden.

Walkie Talkie Building
Walkie Talkie Building
Sky Garden, Walkie Talkie Building
Sky Garden, Walkie Talkie Building
Sky Garden, Walkie Talkie Building
Sky Garden, Walkie Talkie Building
Sky Garden, Walkie Talkie Building

Veel meer foto’s en filmpjes

De hier getoonde foto’s vormen natuurlijk maar een kleine selectie. Bekijk alle foto’s en filmpjes. Als je bij de excursie was en ook foto’s of filmpjes wil delen, neem dan even contact op met info@intogreen.nl