Het Nieuwe Werken is een feit. We werken flexibel en overal, maar vooral in kantoortuinen. Ook omvat het begrip nieuw werken aandacht voor gezondheid. Juist daar is nog veel te winnen. Denk aan geluidsoverlast of het gemis aan een ‘eigen plek‘. Welke rol kan groen spelen in deze manier om de werkplek in te richten? Interieurbeplanters komen met verrassend nieuwe ideeën en oplossingen.

Het Nieuwe Werken

  • Mensen gaan meer thuis en op andere tijdstippen werken waardoor er minder werkplekken nodig zijn. De werplekken worden flexibel en multifunctioneel ingericht, waardoor er meer vrijheid is om een plek te kiezen naar persoonlijke smaak.
  • De werkdruk wordt hoger. Werkruimten worden strakker vorm gegeven. Minder prikkels uit de omgeving leiden tot een beter concentratievermogen. Geluidoverlast is echter wel een vaker gehoorde klacht sinds het intrede van grotere kantoortuinen.
  • Door de hogere werkdruk is tijdig en goed ontspannen in pauzes belangrijker geworden. Bedrijfsrestaurants en andere ontspanningsruimten worden informeler en sfeervol ingericht. Afspraken met collega’s vinden plaats in aparte ruimten waar op formele en informele wijze overleg kan plaatsvinden.
  • Klanten willen we een gevoel van gastvrijheid bieden waarvoor een sfeervolle entree,  spreek- en horecaruimte wordt gecreëerd.
  • Door het thuiswerken komen medewerkers minder vaak op kantoor. Als ze er dan zijn, dan moeten ze zich één voelen met de organisatie. Interieur heeft de rol om de identiteit en het imago van de organisatie te versterken en daardoor binding met de medewerker te houden. Vooral de young professionals willen flexibel kunnen werken in een inspirerende omgeving.

Minder werkplekken in strakke kantoortuinen

Groepen bureaus naast en tegenover elkaar vormen het nieuwe beeld in kantoren. Jas en tas in de kluis, je persoonlijke hard- en software onder de arm, een werkplek zoeken, inpluggen en ‘play’. Hierdoor is er prima te werken met een empty desk policy. Alles digitaal, dus weg met de mappen, fotolijstjes en andere prullaria. Voor de één een heerlijk overzichtelijke manier van werken, voor de ander een rumoerige en kale bedoening.

En hoe zit het dan met de ambitie voor een gezonde werkplek? Met alleen een luchtzuiveringsinstallatie komen we er niet meer. Steeds meer onderzoek toont aan dat natuur en groen op de werkplek een positief effect heeft op het gevoel van welzijn van de medewerker. Planten zorgen bovendien voor het afbreken van schadelijke stoffen, de toevoer van zuurstof, het verhogen van luchtvochtigheid, het verbeteren van de concentratie en creativiteit en hebben de eigenschap om geluid te kunnen reduceren. Redenen genoeg om planten te blijven toepassen in de werkomgeving.

Hall Rabobank Altena

Adviescentrum Rabobank door Altena Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI Woerden

In het klassieke kantoor werd bij iedere werkplek een plant geplaatst. Hier is nu geen ruimte meer voor en het past niet altijd in de vaak strakke hedendaagse interieurs. Maar wat past wel?

Groene wanden en groene meubels

Groene wanden zijn een prima vervanging voor de planten op de bureaus. Ze nemen geen vloeroppervlakte in beslag en verbeteren het binnenklimaat op vele manieren. De nieuwste trend op dit gebied is de moswand. Hij heeft een geluid reducerende werking.

greenwall in building

Greenwalls van de akoestiekfabriek

Met verschillende kleuren rendiermos kunnen inspirerende wanddecoraties ontwikkeld worden. Het mos heeft geen water nodig, dus er zijn geen water- en stroomaansluitingen voor de verzorging nodig. Ook kunnen er andere interieurobjecten met rendiermos bekleed worden, zoals bijvoorbeeld een verplaatsbare roomdivider.

Plants on window

Twee vliegen in een klap heb je als je het nuttige met het aangename kan verenigen, zoals onderstaande beplante scheidingskasten en vensterbank. Er worden steeds meer meubels ontwikkeld waar planten een vast onderdeel van uitmaken.

Meer beleving in bedrijfsrestaurant en koffie corner

De plek waar ontspanning belangrijk is en waar nieuwe energie opgedaan wordt, moet inspirerend zijn.

Four pictures from rooms with lots of plants

Links boven een Green Screen waarmee een natuurlijke wand de scheiding vormt tussen bedrijfskantine en koffiecorner. Rechts boven een uitgelichte olijfboom en achterin lagen van verse kruiden die direct toegepast worden in de keuken. Rechts onder: indoor/outdoor beleving. Steeds vaker worden er ook kleine glazen koven ontwikkeld om planten die om een buiten- of andersoortig klimaat vragen toch binnen toe te kunnen passen.

Identiteit en imago

Trots zijn op het bedrijf waar je werkt. Niet alleen op de resultaten die er behaald worden, maar ook op het imago wat het bedrijf heeft. Dit is wat vooral de young professionals belangrijk vinden als ze aan de slag gaan. De gedachte van ‘hier moet ik zijn, want hier begrijpen ze het!’

Ook klanten hechten steeds meer waarde aan hospitality; ze willen zich welkom voelen zodra ze die stap over de drempel hebben gezet. Oog voor detail in het interieur en de toepassing van groen daarin zegt iets over het bedrijf.

Azerbadjan room

Waarom is groen hierin zo belangrijk? Planten en bloemen geven mensen een gevoel van geborgenheid, vrijheid, rust en positieve energie. Dit is geen nieuw inzicht. Al jarenlang zijn dit de conclusies uit  vele wetenschappelijke onderzoeken. Dit komt omdat mens en natuur van oudsher onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En ga jezelf eens na; een wandeling of vakantie in de natuur kan wonderbaarlijk veel energie en nieuwe inzichten opleveren.  Ook roept letterlijk groen de associatie op met duurzaam groen. Je laat als bedrijf zien dat je bewust bezig bent met people en planet. Toepassing van planten levert niet voor niets punten op bij duurzaam inrichten volgens de BREEAM-certificering.

Hoe kun je er voor zorgen dat je met groen in je entree, wacht- of spreekruimte die positieve energie uitstraalt waarmee jouw corporate identity staat als een huis?

Tips voor een entree:

  • Als mensen soms moeten wachten voor een afspraak, is het combineren van een zitmeubel met groen een uitkomst. Groen geeft een rustig gevoel en dit kan voor bezoekers die (licht) gespannen  zijn direct ontstressend werken. Denk aan een entree in bijvoorbeeld een ziekenhuis, het advocatenkantoor of een sociale instelling. Achter de douane van Schiphol is een wachtruimte met beplante zitmeubels, dit is een goed voorbeeld van het creëren van rust. Groen met een spannend patroon en kleurvariatie daarentegen kan juist entertainment zijn, waardoor mensen toch even afgeleid worden van het wachten. Een leuk voorbeeld hiervan is Vodafone die een deel van hun logo in rendiermos hebben laten maken. Echt het wauw-effect!
  • Ook gewenste uitstralingen als stoer, elegant en uniek kunnen goed versterkt worden met planten. Een bekend kledingmerk werkt met stoere jungle achtige planten in hun winkelentrees waar hun spijkerbroeken als een ‘overlevingstool’ tussen hangen.

Tips voor een spreekruimte:

  • Een bijzonder groenobject geeft vaak een goede aanleiding voor een social talk waarmee eenvoudig het ijs gebroken kan worden bij een eerste ontmoeting.

Verzorging van groen

Planten worden nog weleens als lastig ervaren, omdat de verzorging ervan werk met zich meebrengt en professioneel moet worden aangepakt. Goede interieurbeplanters kunnen niet alleen inspirerende ruimtes ontwikkelen, maar ook onderhouden. Zij werken met onderhoudscontracten met plantgarantie. Daarmee worden al deze zorgen volledig uit handen genomen en blijft het nieuwe werken groen.