EILO, de ‘European Interior Landscaping Organisation‘ is vijf jaar geleden opgericht door vijf Europese brancheverenigingen voor interieurbeplanters. Er waren al een tweetal internationale congressen geweest, maar dit was de eerste keer dat er een meerdaagse excursie werd georganiseerd. Het doel was om werk, kennis en inspiratie te delen. En dat is allemaal gebeurd, maar het mooiste resultaat van de excursie is eigenlijk dat EILO een groep geworden is

Innoveer, inspireer en leer nieuwe markten te ontwikkelen

De excursie werd op donderdagavond 5 maart, om zes uur geopend met een aantal sprekers die, hoe kan het ook anders, het allemaal over hetzelfde hadden: kruip uit je comfortzone interieurbeplanter, doe eens iets nieuws, gebruik inspiratie als primaire marketing, benader nieuwe soorten klanten en kijk erg goed naar de trends.

Reto Hafner van Office LAB vertelde dat de bureauwereld ‘am wandel‘ is en dat de beweging van cubicle naar kantoortuin nu wel geweest is, en nu hard voortbeweegt naar huiskamer en sharing economy. Ook gaf hij aan dat er een trend is richting lean economy (dat Büro ist kein Wohlfühl Oase) maar tegelijkertijd steeds meer onderzoek en bewustzijn dat planten een psychologisch positieve uitwerking hebben op mensen.Hij riep de interieurbeplanter op om meer met deze trends te doen.

Marieke Karssen van Into Green vertelde over het Into Green concept: het creëren van awareness voor groen in huis, op kantoor, in de zorg en op school bij de einddoelgroepen. Primair door inspiratie, waarna je als het ware het onderzoek kan inkoppen. Zij gaf aan dat mensen de feiten pas willen horen als ze in de inspiratiestand staan. Voor die tijd worden cijfers vooral met weerstand begroet.

Moritz Küderli, de CEO van Hydro Plant was de laatste spreker en hij mopperde bijna op zijn publiek: ‘wij klagen de hele tijd, terwijl het nergens zo goed gaat als in de Duitstalige wereld. Ik kom niemand tegen die zegt dat hij een enorme groeimarkt voor zich ziet, terwijl die er wel is’. Ook hij gaf aan dat de prijsvechterweg een heilloze is. Je maakt elkaar kapot, moet alsmaar harder rennen en hoe harder je rent hoe minder je in staat bent om goede ideeën te hebben.

Het werk zien is het werk beleven

Hoe mooi je ook over dingen kunt vertellen, niets evenaart een daadwerkelijk bezoek aan een bijzonder project. En dat was het door Crea Plant voor Credit Suisse ontwikkelde Avatar project zeker. De planten hangen hier in een enorm trappenhuis alsof het avatars zijn in de ruimte. De planten zijn bewust als bomen gesnoeid om dit onwereldse effect als het ware nog te versterken. Wij kwamen niet alleen om moois te zien, we kregen gelukkig ook te zien hoe een dergelijke installatie werkt.

plant in lamps

Daarna bezochten we de  Groene Oase in de ‘duurzame wereld’, een gebouw dat zonder publieke financiering laat zien hoe je duurzamer kunt leven op allerlei gebied: eten en drinken, hernieuwbare energie, maar ook met groen en natuurbeleving. De achterliggende gedachte die ons werd meegegeven was interessant: als mensen meer groen in hun huis en tuin hebben, blijven ze vaker thuis en dat is duurzamer. Deze gedachte zouden wij hier ook wel eens nader uitgewerkt willen zien.

inside garden

De vrijdagmiddag werd besteed aan een bezoek aan het nieuwe hoofdkantoor van de Zwitserse Prorail, SBB. In dit project zagen we een prachtige met vooral mossen en varens opgebouwde binnendaktuin, creatieve oplossingen voor het dak en praktische beplanting in het kantoor zelf.

Het Masoala Regenwoud

Stel je een megakas voor die 2,3 keer zo groot is als Burger’s Bush, en die helemaal is ingericht met beplanting en dieren uit één specifiek gebied op Madagaskar en daar ook financieel mee verbonden is. Van alle winst die deze dierentuin met dit project maakt gaat een flink percentage richting het echte landschap waar deze hal een kopie van is. Voor het ontwerp

Voor het ontwerp was landschapsarchitect Günther Vogt van Vogt LA Zürich verantwoordelijk. Het hele project werd uitgevoerd door Ki Plant Projects en voor het acclimatiseren van de grote bomen waren Fachjan en Nieuwkoop betrokken. Kosten noch moeite werden gespaard om een zo veel mogelijk op de werkelijkheid gelijkende ervaring te bieden. Het regent bijvoorbeeld in deze kas en dan niet overal, maar telkens op een enkele plek. De bomen en planten (bij elkaar 80.000 stuks!) komen voor een groot deel echt uit Madagaskar en hebben eerst een jaar lang in Europa in quarantaine gestaan. En ja, zo zeiden ze, dan is er maar een land dat zo iets groots aankan: Nederland.

rainforest in greenhouse