Wie heeft het veel te warm gehad deze zomer? Wie heeft gesnakt naar een bui? (Steekt vinger op). Ik ben er best van geschrokken dat het de afgelopen maanden zo heet en droog is geweest. Is dit een van de effecten van klimaatverandering? Hoe het ook zij, extreme weersomstandigheden zullen meer voorkomen. Daar is iedereen het inmiddels over eens. Maar hoe kan ik me weren tegen hittestress, droogte en hoosbuien? Ik deed onderzoek en wat blijkt? Veel klimaat-gerelateerde problemen kunnen worden opgevangen door meer planten. Groen is een van de oplossingen. En het maakt de wereld nog mooier ook.

Een tijdje geleden liep tijdens een hoosbui mijn straat onder water. Door de bebouwing loopt het regenwater niet de grond in, maar naar de riolen. Die raken bij een hevige bui al snel overbelast. En natuurlijk had ik, als stadsbewoner, nogal veel last van de hitte deze zomer. In steden kunnen hitte-eilanden ontstaan doordat de bebouwing opwarmt. Maar gelukkig kunnen wij daar iets aan doen. Planten zorgen namelijk voor verkoeling, nemen regenwater op en vergroten de biodiversiteit.

Groen dak

Een bitumen dak wordt op een hete dag al snel 70 graden Celsius. Een groen dak wordt niet warmer dan 40 graden, vangt regenwater op en is een droom voor bijen. Op sommige daken in grote steden worden zelfs hele moestuinen aangelegd. Zo at ik afgelopen weekend een ontbijt in een moestuin op zeven hoog in Rotterdam. Ik ben ervan overtuigd dat we enorme hoeveelheden dak kunnen benutten als groene oases in de stad. Als ik een plat dak had, zou ik ‘m dan ook meteen vol leggen met sedum. Maar ik moet de verkoeling elders zoeken.

Groen dak in Rotterdam. Foto Marjolein Bezemer

Geveltuin

De gevel van een huis blijft in de winter warmer en in de zomer koeler als er een klimplant tegenaan groeit. En geveltuinen geven in steden oplossingen voor overtollig regenwater, hitte en fijnstof. Gewoon een paar stenen eruit wippen en planten maar. Ik koos voor lavendel als basis en een druif en een heerlijk geurende jasmijn als klimplanten. Er ging wat research aan vooraf want sommige klimmers kunnen je muur beschadigen.

Groene gevel. Foto via Pixababy

Hopelijk is mijn huis binnen een paar jaar volledig overwoekerd en zit ik in de hittegolf van 2030 te genieten van een groene en koele gevel, met een trosje zoete druiven in mijn hand.

Wil je zelf een groen dak of geveltuin aanleggen? Hier en hier kun je lezen hoe dat moet.