Super dat binnengroen hip is. Vier jaar geleden kwam ik bij Impacthub (Amsterdam) en Except GRID (Rotterdam) en zag hoe jonge ondernemers in de gezamenlijke ruimtes allerlei groensystemen installeerden. Afgelopen jaar bezocht ik met Thomas Palfreyman (Urban Planters) de start-up hub Second Home in Londen. Weelderig groen, een urban jungle; mijlenver verwijderd van de standaard stoffige kantooryucca’s met kleikorrels.

In de interieurinrichting doet groen het ook goed. Zelfs grootheden als Modeste Herwig scoren met boeken over lifestyle en binnengroen. Daarbij spelen vooral ‘het oog wil ook wat’ en ‘design’.  En afgelopen zomer zat zomaar De Groene Lifestyle gids als bijlage bij de Allerhande. Lifestyle als drager van binnengroen met al serieuze hints met betrekking tot de luchtzuiverende waarde.

De wereld buiten de groene sector beweegt dus. Maar we zijn er nog niet. In menige wachtkamer van tandarts en ziekenhuis hangen posters met levensgrote afbeeldingen van weilanden of bossen met groen… het essentiele levende groen ontbreekt….

Vier jaar geleden ging Stichting SIGN met het 2-koppige ontwerpbureau LEAPS aan de slag om groene concepten te ontwikkelen voor ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. Eén van die concepten was de Pikaplant Jar. Een plant in een weckfles die onder de strengste hygiëne-omstandigheden van een ziekenhuis is toegestaan. De LEAPS richtten Pikaplant op en gingen aan de slag. Door hard werken, aandacht tijdens de Dutch Designweek en bij hippe winkels in Amsterdam, is de Pikaplant Jar doorgedrongen tot koffiebars in Parijs en staat hij te pronken in de Landal Green Parks en in design hotel Zoku.

Het prikkelt me dan dat zo’n concept nog niet in de doelsector zorg is doorgedrongen. Via school leerde ik één van de verantwoordelijken van de IC afdeling van het Meander Ziekenhuis kennen en gaf haar 2 Pikaplant Jars. Ze was wel in voor een experiment. Ze kreeg weerstand op basis van ‘smaak’, maar aangezien het product helemaal voldeed aan de hygiëne-eisen, ging ze op zoek naar een plekje. Om de zorgverleners niet in de weg te zitten bij hun werkzamheden kwam de Pikaplant Jar aan het plafond te hangen. Het draagvlak groeide toen een patiënt na een nacht op de IC verzuchtte ‘’ ik ben zo blij dat die plant daar hing, dat gaf echt houvast om de nacht door te komen’’.

Ja! Die levende plant tussen in zo’n kille kamer vol apparaten, terwijl je leven aan een zijden draadje hangt. Houvast door die natuurlijke verbinding en associatie met het leven, stel ik me dan voor.

Welke werkingsmechanismen spelen een rol? Er is inmiddels heel veel onderzoek bijvoorbeeld over de organische vormentaal van levend groen en wat dit met ons doet. Onze primaire stressreactie blijft gelijk, maar met groen is herstel na stress veel beter. Er is een evolutionaire verbinding van ons brein met de natuur, onze hersenen zijn geprogrammeerd voor een groene omgeving.  Ge-hardwired voor groen. Aangezien we vooral achter de PC en smartphone zitten en continu (geluids)prikkels ontvangen zijn we ver af komen te staan van de omgeving van onze geprogrammeerde brein. We hebben geen INTEL inside maar INTOGREEN inside! Onze mentale gezondheid is afhankelijk van levend groen.

Met binnengroen halen we die omgeving naar binnen. Het komende jaar werkt SIGN in het programma Vitale groene werkplekken samen met partijen aan bewustwording van, bewijsvoering voor en praktische tools voor de toepassing van gezondheidswaarde van binnengroen.

Van een curatieve aanpak te komen naar een preventieve insteek is een hele uitdaging. Van belang is aan te sluiten op de behoefte en taal van HRM en facilty managers. Mijn vriendin, ervaren HRM manager zegt: ‘’er heerst nog steeds een taboe op burn-out… veelal toegewezen aan gebeurtenissen in de privesfeer…een probleem van de werknemer’’.. Bij burn-out speelt uiteraard meer dan het ontbreken aan vitale groene werkplekken. Maar binnengroen is een van de eenvoudigste maatregelen die bijdragen aan gezondheid, mentaal en fysiek, waar zelfs geen gedragsverandering van de medewerker wordt gevraagd.

We hopen dat innovatieve usual en unusual suspects met ons willen optrekken om gezamenlijk de kantooromgeving bewust te vergroenen!

Binnenkort kun je meer lezen over Vitale groene werkplekken op de website van SIGN.