Het is nog steeds niet makkelijk om je huis te verkopen. Het aanbod is groot, en met name de starters kunnen maar moeilijk aan een hypotheek komen, waardoor de hele ‘koperstrein’ stagneert. Gelukkig zijn er manieren, zelfs al zijn er veel gelijksoortige huizen op de markt, om de kans op verkoop te vergroten. En dat doe je niet alleen met een gezellige inrichting, maar door het slim toepassen van groen.

Sinds het stilvallen van de woningmarkt in Nederland, nu vijf jaar geleden, zijn de huizenprijzen met 20% gedaald. Volgens het CPB zijn er drie redenen waarom de woningmarkt het niet goed doet. Ten eerste is het inkomen van mensen gedaald. Ten tweede blijft er onzekerheid bestaan over wat de politiek met de woningmarkt zal doen. En tenslotte versterkt dit alles zich, doordat er een grote hoeveelheid woningen alsmaar te koop blijft staan, in een neergaande prijsspiraal.

Maar, zeker nu de markt een beetje lijkt aan te trekken, zijn er wel wat trucjes om de koper precies jouw huis te laten uitzoeken.

Het ene lege huis is het andere niet

Zeker in de huidige markt zijn veel huizen die in de verkoop staan al langer leegstaand. Veel van deze huizen worden natuurlijk zo gezellig mogelijk ingericht en op open dagen wil er nog wel eens een appeltaart in gebakken worden, maar het blijven wat dode ruimtes. Niet alleen omdat er alleen wat gekunstelde tijdschriften liggen, maar ook omdat de lucht niet fris meer is. Kijkers pikken dat bij binnenkomst al op.

Kijkers zijn op zoek naar hun nieuwe thuis. Een doods aanvoelende ruimte zal nooit als thuis aanvoelen. Beplanting van kamers lijkt op zich niet veel toe te voegen, maar daar vergis je je in. Om te beginnen zijn planten levende wezens, en hoe onbewust ook, mensen ervaren dat toch: een leeg huis wordt met beplanting dus daadwerkelijk nog bewoond. Ten tweede: planten zuiveren de lucht en dus ook de luchtjes. Een ruimte met planten heeft frisse lucht, met flink wat zuurstof, zelfs al is er al een tijdje niemand geweest. En ten derde zal stijlvol uitgezochte beplanting de ruimte natuurlijk ook visueel aantrekkelijker maken, net zoals een mooi schilderij zal doen.

Wij voelen ons ‘van nature’ thuis in de natuur

Met name in de zorg is ontdekt dat patiënten bijvoorbeeld sneller genezen als ze omringd zijn door -, of uitkijken op groen. Ook kunnen ze beter tegen pijn, en voelen ze zich in algemene zin beter. Deze kennis wordt op dit moment steeds meer omgezet naar zorg-inrichtingen waar mensen zich letterlijk ‘van nature’ beter in thuisvoelen. Deze zelfde kennis kun je ook toepassen in een huis dat iemands nieuwe thuis moet worden: een hartelijk en groen ingerichte tuin, mooie, frisse, goed verzorgde planten binnenshuis. Los van smaak, zal iedereen hier van nature een positieve reactie op hebben.

Ook op stedelijk niveau wordt dit ontdekt

In dit artikel hebben we het over wat jij zelf kan doen, als je je huis wil verkopen, maar ook gemeentes ontdekken dat groene wijken minder problemen kennen, gezondere inwoners hebben en, leuke bijkomstigheid, dat het vastgoed er vaak tientallen procenten meer waard is. Lees verder bij Groen wonen is langdurig goed voor je gezondheid.  Dit gaat over recent onderzoek van de universiteit van Exter over de invloed op de gezondheid van wonen in een groene omgeving versus een grijze omgeving.

Deze video laat zien wat vergroening voor Sydney heeft gedaan. Inspirerend.

Onderbouwing