Afgelopen maanden was het een vast ritueel.  Voordat ik mijn werkdag startte en tijdens de pauzes. Een moment van totale ontspanning met een kopje koffie of thee in mijn eigen urban jungle.

In de bebouwde omgeving beschik ik helaas over een beperkt tuinoppervlak. Daarom heb ik mijn binnenplaatsje overdekt met een glazen koepel, voorzien van vloerverwarming en heel veel groen. Hangend groen, staand groen, gevelgroen en bloeiend groen. Bijzonder groen, stekjes groen en gekregen groen. En ja hoor zelfs vogeltjes. Op deze manier kan ik binnen toch het buitengevoel beleven. Met het licht van boven en de warmte van onderen heb ik mijn eigen oase gecreëerd waardoor ik ook in de winter zo het groen binnenstap.

Natuurlijk is het slim om van een binnenplaats extra m2 woonruimte-waarde maken. En dat ik deze eerder ongebruikte plek, die zich aan de noordkant van het huis bevindt, nu wel functioneel heb gemaakt. En dat het ook nog wat klimaat-huis-technisch goeds doet. Maar bovenal geniet ik enorm van deze oase van totale rust.

Afgelopen maanden was ik namelijk bezig met het nieuwe handboek De Levende Tuin.

In opdracht van branchevereniging VHG. In dit nieuwe handboek staat de klant centraal. Dit kan een particulier zijn maar ook een school, bedrijf of zorginstelling. Als het om groen gaat,  gaat het ook over binnengroen. Naast groen bij, op en aan gebouwen en woningen. Met de toenemende verstedelijking en schaarse m2 open ruimte worden groene levende binnentuinen immers steeds belangrijker voor ons welzijn.

In het nieuwe handboek is veel recent onderzoek vertaald naar praktijkvoorbeelden. Ook zijn er hele handige mindmaps per klantgroep. Dit is een hulpmiddel om in een gesprek de meerwaarde van groen voor frisse gezonde lucht maar bijvoorbeeld ook voor ontspannen en ontmoeten toe te lichten.

Ik experimenteer in mijn binnentuintje met kleurrijke bloeiende beplanting voor een vakantiegevoel en met het integreren van water en voedsel. Ook op grotere schaal zie je allerlei ontwikkelingen met bloeiende interieurbeplanting. In groene binnenwanden maar ook in relatie tot luchtzuivering. En het integreren van water met groen voor meer beleving en een betere akoestiek. Dit is allemaal in het handboek terug te vinden.

Het concept bedenken, het schrijven, het regelen en beoordelen van honderden foto’s, de hele opmaak was een megaklus. In slechts enkele maanden is dit handboek van 2,5 kg en 210 pagina’s inspiratie gemaakt.  Dit is gelukt omdat zoveel partijen hun medewerking en input hebben geleverd. Ook weet ik zeker dat de megaklus mij gelukt is, omdat ik in deze donkere kale dagen de beschikking gehad had over mijn groene jungle. Voor de ontspanning, de inspiratie en ter stimulering van creativiteit.

Het nieuwe handboek De Levende Tuin Versie 2 is te bestellen via www.vhg.org