In 2016 startte Let it Grow; een acceleratorprogramma voor startups met een grote droom: het vergroenen van de stad. In een succesvolle eerste ronde in jaargang 2016-2017 kreeg een zestal inspirerende initiatieven via training en ondersteuning met kennis en geld, maar vooral ook via waardevolle toegang tot relevante partijen in de sierteeltsector, een stevige basis voor ontwikkeling en doorgroei. Tegelijkertijd bleek het contact met deze jonge honden voor de traditionele sierteeltsector een gouden kans op vernieuwing en het aanboren van nieuwe doelgroepen en klanten.

Voor de tweede ronde van het programma in 2017-2018 werd ook buiten de landsgrenzen gekeken. Uit 69 aanvragen werden acht ambitieuze jonge ondernemers gekozen, waarvan de helft uit het buitenland. In het voor de gelegenheid prachtig groen aangeklede Westergascomplex in Amsterdam organiseerde Let it Grow vorige week een feestelijke eindpresentatie van de oogst van deze tweede ronde initiatieven, en daarmee tegelijkertijd van het programma.

Foto: Maarten Nauw

Wat opvalt is dat Let it Grow deze keer ook ruimte bood voor bloemen en bollen en voor initiatieven die de de opstartfase al waren ontgroeid en toe waren aan opschaling, zoals Blumixx uit Duitsland, of die heel bewust de connectie met de Nederlandse sierteeltsector zochten die ze zonder Let it Grow niet zouden hebben gehad, zoals het ambitieuze Jungle on Demand.

Locus genie in een glas

Maidie van den Bos van Bloesembar noemt zichzelf een botanisch sommelier. Ze maakt cocktails en andere dranken van wilde bloemen, zaden en bladeren waarvan de smaak een uitdrukking is van de plek waar deze vandaag komen. Gebotteld landschap. Of in elk geval de herinnering aan dat landschap. Op die manier wil Bloesembar mens en plek weer met elkaar verbinden. En opnieuw waarde geven aan de natuurlijke omgeving, juist in de stad.

Het nieuwste project is het verwerken van de enorme kerstboom die op de Coolsingel in Rotterdam stond tot siroop, champagne en non-alcoholische dranken. De ambitie is minstens zo groot als de boom; het zal gaan om honderden liters. Bovendien wil Maidie haar bedrijfsproces zero-waste maken en samenwerken met scholen. De begeleiding van Let it Grow heeft behalve contacten ook focus opgeleverd en de mogelijkheid om processen op grotere schaal te testen. De droom van een eigen brouwerij lijkt niet langer een stip op de horizon.

Plantentherapie

Katie Cooper uit Londen merkte in haar werk als psycholoog steeds weer hoe mensen opknappen van een flinke dosis groen om zich heen. En hoe, door het verzorgen van planten, mensen ook leren beter voor zichzelf te zorgen. Zelfs het afstoffen van blaadjes kan een oefening in mindfulness zijn. In drukke steden is groen echter geen vanzelfsprekendheid. Daarom besloot ze de planten zelf maar naar de mensen toe te brengen zodat ze in hun eigen huis het therapeutische effect kunnen ervaren.  Ze richtte de Bloombox Club op, een 3-maandelijks abonnement voor planten, uitgekozen op basis van onderzoek naar hun welzijnseffecten en geleverd inclusief verzorgingsinstructies.

Cooper wil het verhaal áchter de plant vertellen. Omdat ze zelf weinig ‘groene kennis’ had ging ze een samenwerkingsverband aan met een in Engeland bekend hovenier en een therapeute. Let it Grow gaf haar de kans te proeven van de variëteit, kennis en het netwerk van de Nederlandse sierteeltsector. Haar ambitie is om die kennis veel breder voor het voetlicht te brengen bij het Engelse publiek.

Elk leeg balkon is een treurig balkon

Er zijn zeker 30 miljoen balkons in Duitsland. En de meeste daarvan zijn leeg. Dat is zonde. Maar het is ook een enorme kans vinden Sarah, Jan en Heinrich van Blumixx. Heel veel stedelingen in Duitsland wonen in flats en hebben enorm behoefte aan groen om zich heen maar hebben ook een gebrek aan kennis van planten en hoe deze te verzorgen.

Daarom bedacht Blumixx plantarrangementen in verschillende variaties die weinig onderhoud vragen. Ze groeien in een biologisch substraat in een speciale zak, speciaal afgestemd op specifieke locaties. Tuinieren zonder je handen vuil te hoeven maken. Het grootste probleem was nog hoe ze deze arrangementen veilig en zonder troep bij de klanten konden krijgen. De gouden oplossing bleek een speciale ‘gordel’ waarmee de plantenzak in de doos wordt vastgezet. In Duitsland hebben ze inmiddels 25.000 arrangementen afgezet. Via Let it Grow willen ze de rest van de Europese markt veroveren.

Lokaal en maatschappelijk bewust

Drie vrienden uit Amsterdam gebruiken bloemen om de wereld een beetje mooier en socialer te maken. Regionaal geteelde boeketten, samengesteld en milieuvriendelijk bezorgd door jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt. De klanten bestellen via een app een boeket dat dan speciaal wordt geoogst en samengesteld.

De Flower Family doet in bloemen met een verhaal en wil maatschappelijke impact hebben. Relaties zijn minstens zo belangrijk als transacties. Liefhebbers van mooie bloemen worden verbonden met jongeren die een kans krijgen hun talenten te ontwikkelen en zo op te bloeien. Voorlopig werkt de Flower Family in Amsterdam maar de ambitie is om veel meer steden te gaan veroveren.

Van plantenasiel naar groene digitale community

Iris redde zielige planten en gaf ze een huis. Ze ging op zoek naar kennis over planten en hun verzorging, ontdekte dat dat nog niet mee viel en geeft daarom als Mama Botanica die kennis nu op een speelse en toegankelijke manier door via instagram en andere sociale media aan de internetgeneratie zonder groene vingers.

Met haar blog, foto’s en workshops wil ze anderen inspireren tot het creëren van hun eigen stadsjungle. Met haar inmiddels duizenden volgers boort ze een interessante jonge doelgroep aan voor de sierteeltsector. Kwekers en klanten hebben vaak weinig direct contact en Mama Botanica kan dus een interessante schakelfunctie vervullen.

Spelen met natuur

Twee plantbiologen uit Kopenhagen die meer willen dan kennis overdragen over planten en vooral ook willen laten zien dat planten meer dan alleen mooie objecten zijn. Dat is Clorofille.  Giulia en Bianca inspireren mensen om te gaan spelen met natuur, op basis van hun eigen passie en creativiteit. Of dat nu koken, cocktails of zeep maken of schilderen is, Clorofille levert een workshop of producten op maat.

De nieuwste loot aan de stam zijn de kaarten met kiemplantjes. Er is net een kickstartercampagne gestart om voldoende kapitaal bij elkaar te krijgen om een machine te kopen om de kaarten te snijden. Clorofille wil opschalen. De hoop voor de toekomst is om iedereen met natuur te laten spelen.

Bloembollen redden van verspilling

Per jaar belanden er zo’n 2,4 miljoen bloembollen op de composthoop. Voor het beeld: dat is 14 x een bloeiende Keukenhof. Dat is ongelooflijk zonde vinden Sophie en Frank van Bloemenstorm. Beiden opgegroeid in bollenplaats Breezand kennen ze de branche van binnenuit en willen ze zorgen dat vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd en er meer bloembollen worden benut.

Ze zetten daarom een bloembollenabonnement op voor bedrijven; een nog onontgonnen markt. Overschotten worden rechtstreeks ingekocht bij de kwekers en omgezet in speciaal samengestelde bakken met bloeiende bollen uit het seizoen. Bedrijven krijgen drie keer per jaar een nieuwe bak. Het blijkt een succes, inmiddels zijn er 8000 bloembakken verkocht en zijn er contacten voor abonnementen voor vakantieparken. En voorlopig zitten er nog behoorlijk wat groeikansen in: met 8000 bakken is nog maar 10% van de bloembollenafvalstroom gered.

Silicon Valley voor planten

Wat gebeurt er als twee jonge Amerikanen met een business en IT-achtergrond lucratieve mogelijkheden zien in groen, onder meer als gevolg van het enorme succes van de door de Nederlandse Piet Oudolf aangelegde High Line in New York? Een verhuizing naar de bakermat van de sierteeltsector en het ontwikkelen van een digitale marktplaats om kwekers en consumenten op een eenvoudige manier en wereldwijd met elkaar te verbinden.

Jungle on Demand/2CO verbindt de meerwaarde van planten met technologische mogelijkheden van nu. Met een druk op de knop planten bestellen die je met behulp van augmented reality hebt uitgezocht. Via een app op je telefoon meet je zaken als beschikbaar zonlicht en luchtvochtigheid specifiek voor jouw locatie zodat je ook de voor jouw specifieke situatie geschikte planten krijgt.  Succes verzekerd. Nu nog de wereld veroveren. Want ze denken groot: over 10 jaar moeten niet alleen heel veel individuele consumenten maar ook bedrijven, architecten, makelaars, vastgoedbedrijven, kortom hele steden, aan de groene app.

Het cultiveren van wonderen

Uitsmijter van de middag was de Miracle Garden van Elspeth Diederix, de winnaar van de Let it Grow Artist Grant in 2016. In een grote tuin in het Erasmus Park brengt zij haar beide passies, tuinieren en fotograferen bij elkaar in een kunstwerk dat mensen en planten dichter bij elkaar moet brengen. Diederix heeft, zoals ze zelf zegt, een fascinatie voor de schoonheid en het wonder van alledaagse dingen. In deze tuin kweekt ze die wonderen en legt de groei daarvan vast in beeld. Deze worden afgedrukt op 200 posters en overal in de stad verspreid. Guerillagardening maar dan anders.

 

Groene erfenis

Na deze tweede ronde ondersteunen van groene doeners valt het doek voor Let it Grow als programma. Het kan trots zijn op een mooie erfenis: door het verbinden van de klassieke sierteeltsector aan kunstenaars, IT, hippe stadsbewoners en influencers zijn bloeiende bedrijven ontstaan die op een heel nieuwe manier naar innovatie in de groene sector kijken. Het start-up stadium inmiddels ontgroeid, met stevige wortels in stad en markt en hard op weg hun groene droom waar te maken.