Zodra je je gaat begeven in de hippe wereld van de startups, vliegen de vaak cryptische afkortingen je om de oren. Hoog tijd dus voor de leden van de vakgroep interieurbeplanting van de VHG om zich ter gelegenheid van hun november-ledenvergadering eens bij te laten praten over de laatste stand in hip startup-land.

Startups in het B gebouw

Net als zoveel niet meer actuele kantoorpanden stond het oude hoofdkantoor van IBM al jarenlang leeg. Tot B oprichters Ricardo van Loenen en Guus Meulendijks er, samen met projectontwikkelaar Bas van Veggel, een startup paradijs van wisten te maken. Zowel grote corporates als Heineken, Albert Heijn, en natuurlijk IBM als de startups zelf weten elkaar hier makkelijk te vinden en het pand biedt enorm veel mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Aan de buitenkant ziet het er nog uit als een wat verlopen pand, maar zodra je de voordeur nadert komt het groen je overal tegemoet.

Omdat B een niet structureel, maar tijdelijk opgeknapt pand is, zie je ook overal goedkope, maar creatieve toepassingen. Denk aan planten in metselbakken of op verrijdbare trolleys. Elke etage heeft er een aantal en huurders mogen ze gebruiken zoals ze willen.

Of planten in jampotten waarin een lamp lont hangt , zodat je ze zonder extra water geven lang in leven kan houden.

LED groeilicht maakt meer groen mogelijk

Martijn Loderus van Varipar ging tot in detail in op de nieuwe mogelijkheden die er ontstaan door hun specifiek op de onderhoudsbehoeften van planten toegesneden Parus LEDlampen. Hij vertelde dat er lampen zijn waar planten echt op groeien, de lampen met paarsroze gloed die je in het Westland steeds vaker ziet, maar dat er ook LEDlampen zijn die een veel natuurlijker en warmere lichtkleur hebben, en zijn toegesneden op het in leven houden van binnengroen. En hierdoor ontstaan legio nieuwe manieren om groen in huizen en gebouwen te verwerken. Denk aan bijvoorbeeld een jaarrond oogst gevende binnenmoestuin of een groene wand met meer mediterrane planten.

Wat is de rol van een interieurbeplanter?

Philip van Traa, van GrownDownTown tekende voor zowel het concept als de uitvoering van het vele groen in het B gebouw, en, voor zowel binnen als buiten. Was hij nou een interieurbeplanter, een dak of gevelbegroener of gewoon erg creatief. Soms had de zaal het er even moeilijk mee. Zelf vond hij dat allemaal maar stempeltjes. Hij noemde zichzelf vooral stadsvergroener.

Hij liet ons het hele pand van dak tot begane grond zien, maar vertelde ons ook over een aantal van zijn andere projecten. Bijvoorbeeld de binnentuin bij JOOLz. Dit bedrijf bouwde een verlaten fabriekshal om tot een inspirerende en groene werkplek. De door Philip ontworpen groene binnenkas speelt een grote rol bij zowel het beheersbaar en aangenaam houden van het binnenklimaat als het bepalen van een goede sfeer.

Inspiratie door nieuwe vormen van groen

Iedereen werd door deze middag aan het denken gezet. De wat klassieker werkende interieurbeplanters moesten best wennen aan het tijdelijke karakter van het groen in het B gebouw. De eveneens uitgenodigde interieurarchitecten van BNO werden door het creatieve ervan juist enorm geinspireerd, en Philip van Traa moest achteraf toegeven dat het lid zijn van een branchevereniging niet alleen over stempeltjes gaat, maar ook over de uitwisseling met vakgenoten en dat hun manier van kritisch meedenken hem weer had geïnspireerd.