Een bekende winkelketen die buitensport artikelen verkoopt maakt de laatste tijd regelmatig reclame met de slogan “Niemand is een binnenmens”. Mooi gevonden als leverancier van buitensport artikelen. En eigenlijk kan ik mij daar wel in vinden. Wij zijn geen binnenmensen, wij zijn meer geschikt voor buiten. Wij trekken niet voor niets in het weekend en de vakanties de natuur in. Wij voelen ons buiten in de frisse lucht lekkerder. Wij worden ook blij als we in de natuur zijn. Groene oases geven ons rust en energie, zij zijn onze opladers voor ons hectische leventje thuis en op het werk.

Toch speelt het grootste deel van ons leven zich niet in de natuur, in het groen af. Wij zijn 80 tot 90% van onze tijd niet buiten maar juist binnen in gebouwen. En natuurlijk is dat ook wel te begrijpen met hoe we ons in de loop der eeuwen hebben ontwikkeld als mens. Maar het vervelende is dat ondanks alle technische oplossingen de lucht in onze gebouwen vaak niet zo fris is. Daarom zijn we ook zo graag in de natuur. Recent onderzoek, ook uitvoerig in het nieuws geweest, laat zien dat de lucht in huizen en kantoren vaak slechter is dan de buitenlucht langs een snelweg.

Als dit de feiten zijn dan is de oplossing toch eigenlijk heel simpel. Als wij zelf niet naar buiten kunnen dan moeten we buiten naar binnen halen. En dat kan. Er zijn legio oplossingen denkbaar om groen in onze gebouwen aan te brengen. Groen werkt dan voor ons. Groen zuivert de lucht in de gebouwen, het klimaat wordt er prettiger en wij worden als mens blijer en ook productiever in het groen. Met groen in onze gebouwen mag iedereen óók een binnenmens zijn!

Deze column verscheen eerder in Vaktijdschrift Inside Information, maart 2017

Ook columnist worden?

Iedereen met een groen hart en een goed verhaal over groen in huizen en gebouwen mag zich bij ons aanmelden om columnist te worden. Je krijgt dan periodiek je eigen podium in deze rubriek. Samen met al die anderen met groene harten en mooie verhalen. Mail ons op info@intogreen.nl en geef ons jouw verhaal.