Overal om je heen zie en hoor je het. Op internet wisselt de ene infographic het volgende artikel af. Ketens als Sissy Boy en Ikea verkopen ze en voeren campagne om ze in huis te halen. Planten! Ze zijn goed voor ons. Ze zuiveren de lucht en je wordt er creatief, productief en gelukkig van. Maar vaak worden planten niet zo happy van ons. We blijken nog wel eens moeite te hebben om ze fris te houden.
Onlangs lazen wij over een briljant initiatief: een kantoor in New York laat elke werknemer die te laat komt voor een vergadering een plant kopen voor op een van de bureaus. Heel slim, want het zorgt niet alleen voor een prettige en uitnodigende plek waar personeel en bezoekers zich op hun gemak voelen, mensen worden er ook bewezen creatiever en productiever van.
Groene werkplek Korenbeurs Schiedam
Hopelijk worden deze planten dan wél geadopteerd door een enthousiaste eigenaar en komen ze met een gebruiksaanwijzing want helaas kent iedereen wel het volgende beeld op kantoor: een nieuw aangeschafte plant staat fier te pronken op het bureau maar gaat er na enige tijd steeds minder vrolijk uitzien. Of na een vakantie blijkt je collega net te veel of te weinig water te hebben gegeven. Zonde…
Gelukkig is met een beetje slim kiezen een hoop frustratie in huis- of werkkamer te voorkomen. Er zijn namelijk planten die bijna niet kapot te krijgen zijn. Sommige hebben nauwelijks water of licht nodig. Naast natuurlijk vetplanten en cactussen vormen planten als Draceana, Sansevieria, Fatsia, en Ficus een goede top 4. Andere planten lijken geheel van de lucht te kunnen leven.
Foto: Carlijn Slottje
Wanneer je vergeetachtig bent, zijn er tegenwoordig gadgets die je kunnen helpen je plant fris te houden, zoals speciale automatische watergeefsystemen waar je geen omkijken naar hebt, bijvoorbeeld met een reservoir en lonten. Of wat te denken van een modulaire plantenwand met sensoren, waardoor de planten je kunnen laten weten hoe het met ze gesteld is.
Of een draadloze sensor die je in de aarde bij de plant steekt waarop hij lichtsterkte, temperatuur, grondvochtigheid en mestgehalte, meet en je via een melding op de bijbehorende app wordt laat weten als de plant verzorging nodig heeft of te weinig licht krijgt en dergelijke.
Bron: www.parrotflowerpower.nl
Ook zijn er planten in een glazen fles met ingebouwde lamp die leven van de condens die aan de binnenkant van het glas gevormd wordt. Daar hoef je dan eigenlijk niets meer aan te doen.
Bron: www.spruitje.nu
De door Urban Crops ontwikkelde Ecojar is een mini-ecosysteempje dat weinig onderhoud nodig heeft. Het bestaat uit een kleine waterbiotoop waarin organismen zoals waterslakjes en waterplantjes zichzelf onderhouden. Het afval dat de slakjes produceren is voeding voor de plant die boven het water zit. Dat zorgt ervoor dat de waterbiotoop in evenwicht blijft. De plant neemt de overtollige voeding op waardoor het de waterbiotoop filtert. Behalve leuk om te zien en onderhoudsarm dus ook nog eens heel educatief.
Bron: www.ecojar.nl
Behalve een plant op goed geluk te kiezen omdat hij er wel leuk uitziet, heb je waarschijnlijk meer succes met het onderhoud wanneer je wat systematischer te werk gaat en dit stappenplan van Made+ doorloopt om te komen tot de plant die bij jou en jouw situatie past. Ben je een cactustype of toch misschien een varenfan? Misschien een aardig idee voor de volgende teamvergadering….
Mannen, die die denken dat ze niks met planten kunnen of niks met planten hebben, kunnen zich laten inspireren door het volgende filmpje van Mooiwatplantendoen. Een of meer goed verzorgde planten om je heen maken je namelijk nogal onweerstaanbaar….
Als het je ondanks al deze tips écht niet lukt om je planten in leven te houden, kun je er altijd nog voor zingen. Daar schijnen zowel jij als de plant gelukkig van te worden. Of dat nu komt door je vocale kwaliteiten of door het koolzuurgas dat je uitademt bij het zingen, laten we maar in het midden……