Kunnen planten praten? En, nog mooier, kunnen wij met planten praten? Het antwoord op allebei de vragen is ja. Onderzoek leert ons steeds meer over hoe planten communiceren en dus ook hoe intelligent en complex plantencommunicatie is. Kunstenaarcollectief World Wilder Lab en prof. Bert van Duijn van Fytagoras hebben samen een tweetal installaties ontwikkeld die het mogelijk maken dat wij daadwerkelijk met planten kunnen communiceren.

Hoe praten planten?

Planten communiceren op verschillende manieren. Ze communiceren bijvoorbeeld met hun uiterlijk, zoals hun bouw en kleur. Ook communiceren ze met chemie: geuren en in gevaarlijke situaties ook met gif. Maar, planten geven ook constant kleine elektrische signalen naar elkaar en hun omgeving af, in hun bladeren, wortels of stengels. De kunstenaars Kasia Molga, Ivan Henriques en Erik Overmeire van World Wilder Lab en prof. Bert van Duijn hebben het nu voor elkaar gekregen om deze signalen met behulp van nano-electriciteit op te blazen naar een schaal die wij kunnen waarnemen. Zo kunnen deze signalen worden vertaald naar geluid, maar ook naar beweging.

Fascinerende communicatie wordt mogelijk

Door deze apparatuur wordt het nu mogelijk om twee werelden met elkaar te verbinden die tot nu toe niet in staat waren om met elkaar te communiceren. Deze kunstenaars laten zien dat planten blijken te reageren op onze aanraking en onze geluiden en daar weer reactie op geven. Het is ondermeer hun ambitie om deze apparatuur zo door te ontwikkelen, dat ook anderen zulke installaties kunnen maken.