Van donderdagmiddag 29-9 tot en met vrijdag 30-9 2016 vond de iedere twee jaar georganiseerde excursie van de internationale branchevereniging van interieurbeplanters (EILO) plaats. De groep bestond uit 47 professionals uit 11 Europese landen die zich verzamelde in Kopenhagen. Op de donderdag kregen we de toekomst te zien in de vorm van een aantal korte presentaties vol nieuwe –vaak data/technische- mogelijkheden, op vrijdag werden we in één dag langs zes meer dan fantastische projecten in Malmö en Kopenhagen gevoerd. Allebei de dagen lieten ons zien wat er mogelijk is als groen echt wordt begrepen.

Ook groen wordt steeds technischer

IT-er Martin Dal van Spiio trapte af. Hij vertelde hoe hij als luie IT student een metertje ging programmeren dat piepjes gaf als zijn planten dreigden te overlijden, en hoe dat vervolgens leidde tot de startup Spiio. Dit bedrijf heeft meetsondes ontwikkeld die interieurbeplanters vervolgens zelf, samen met hun klant kunnen inrichten zoals ze willen. Hij liet zien dat een groenproject dat uitgerust wordt met meetapparatuur niet alleen geen vervelende verrassingen meer kent maar ook nieuwe data oplevert. Hapert de watervoorziening? Doet een plantvak het minder? Is er te weinig licht? Interieurbeplanters kunnen alle alarmbellen zelf inrichten en het product als een service of in koop afnemen.

Milieutechnoloog Niko Järvinen vertelde dat zijn bedrijf Naturvention met de Naava geen plantenwand, maar een ‘biological airpurification device’ had ontwikkeld. Met dit device garandeert het bedrijf 100% schone lucht. Natuurlijk gaat het hier nog steeds om een groene plantenwand, maar wel een heel bijzondere qua opbouw en samenstelling. Volgens Niko doen vooral de wortels, of nog exacter, de microben op de wortels het werk. Door op een innovatieve manier lucht langs de wortels te voeren, krijg je wanden die 100x meer lucht zuiveren dan conventionele groene wanden. De eerste versies van deze wand waren nog wat saai qua beplanting en wat weinig flexibel qua inrichting, maar met de nieuwste versies kun je ook creatief alle kanten op.

Pecha Kuchas van leveranciers

Pecha Kucha is een flitsende presentatiemode waarin heel snel (20 dia’s x 20 seconden = 6,4 minuut) voorbij komen. Aan het eind van de donderdagmiddag gaven drie groene leveranciers drie Pecha Kucha presentaties over de nieuwste ontwikkelingen bij hun bedrijf.

Shari Oostrom liet zien hoe Mobilane voor de markt van groene wanden steeds makkelijker te installeren producten ontwikkelt.

Sadig Alekperov van Green Mood liet zien hoe groot de mogelijkheden zijn met geconserveerd groen, oftewel mos.

Tenslotte liet Karsten Haak van pottengigant Lechuza de laatste trends op het gebied van potten zien.

De groene binnenstraat van DONG Energy

Ulrich Grönning van Natural Greenwalls leidde de groep rond bij de eerste stop van de dag, DONG Energy. Het gebouw van dit energiebedrijf bestaat uit twee delen, met daartussen een aantal atrium-straten compleet met bomen en zitjes. In de winter worden de bomen allemaal verlicht, in de zomer en het voorjaar doen de denen net of ze buiten zitten. Het atrium gedeelte is er niet alleen voor het mooie, het vormt ook een essentieel onderdeel van de luchtzuivering van het gebouwencomplex.

Bekijk meer prachtige foto’s in hoge resolutie

Groen in het hart van twee heel verschillende winkelcentra

Hans Anderson van Green Fortune liet ons in Malmö, aan de andere kant van de beroemde Bridge, twee winkelcentra van de toekomst zien. De eerste was Emporia Shopping Mall, een groot, ultramodern shopping center dat in combinatie met de komst van de brug was opgezet. Hier spelen de uiterst fotogenieke plantwires van Green Fortune de hoofdrol, maar ook de Plantkubus werd door echt alle deelnemers stuk gefotografeerd.

Bekijk nog meer prachtige foto’s en zelfs wat filmpjes in hoge resolutie

Caroli was een heel ander soort winkelcentrum. Het ligt in het centrum van Malmö en ademt juist historie. Ook de gigantische groene wand die Green Fortune hier in het hart van het winkelcentrum heeft aangelegd ademde die finesse. De sfeer in de ruimte was deels alsof buiten binnen was, maar ook alsof we in een zeer elegant ingerichte zaal waren en toch stonden we gewoon naast de uitgang van de supermarkt.

Bekijk nog meer prachtige foto’s in hires

Het makkelijk te onderhouden wandsysteem van Natural Greenwalls

Bij de lunch ontmoetten we Ulrich Grönning weer. Deze keer bij zijn klant KLP Eiendomen, waar wij een geheel duurzame en biologische lunch kregen en hij ons zijn natural greenwall kon laten zien. In de foto’s is te zien dat hij net een segment van nieuwe Spathiphyllum planten had voorzien. De planten kunnen per bakje worden gewisseld.

Bekijk nog meer prachtige foto’s in hires

Het enorm groene Bella Sky hotel

Het bedrijf Deichmann tekende voor het Bella Sky Hotel. Groen is hier indrukwekkend overal aanwezig in de vorm van gigantische (250 m2) creatief beplante wanden en een boom die rustig ruim 20 meter hoog is. De manager van het hotel vertelde dat klanten zonder uitzondering positief reageren op de groene wanden, juist daar vlak naast gaan zitten en dat het groen het verhaal van duurzaamheid zonder woorden gewoon vertelt.

Bekijk nog meer prachtige foto’s in hires

Het bos van Copenhagen Towers

Oxygreen is verantwoordelijk voor het letterlijk zo aanvoelende bos in de hal van Hotel Crowne Plaza. De manager van het hotel vertelde ons dat dit bos inderdaad wat had gekost, maar hen in alle opzichten veel meer opleverde. Ze hoefden niemand meer uit te leggen dat ze met duurzaamheid bezig waren, maar wat vooral opviel was dat het binnenbos voor groepen en conferenties juist een reden was om voor dit hotel te kiezen. En daarmee verwoordde hij wat we in alle projecten als argument al aanvoelden: in Scandinavië begrijpen ze hoe groot ook de commerciële opbrengsten zijn en boksen de grote hotels en winkelcentra al tegen elkaar op met groenbeleving.

Bekijk nog meer prachtige foto’s in hires

Bekijk de hele map met foto’s.
Hierin zijn ook foto’s van de excursie en Kopenhagen zelf opgenomen. De groepsfoto’s zitten in de Emporia map.