Schone lucht zou een mensenrecht moeten zijn. Dit vat de kern van de bedrijfsmissie van het Finse Naturvention aardig samen. Om dat mensenrecht in te vullen heeft het bedrijf niet alleen een revolutionaire groene wand bedacht, die –met behulp van een eigen operating systeem, Naava OS genaamd- actief de lucht in ruimtes zuivert, maar verkopen ze de wand ook nog eens niet als een product, maar als een 100% service, een high-tech mensenrecht.

Naava leeft in hoog tempo

Het product van Naturvention heet Naava en komt in meerdere groottes, soorten en maten. De basisvorm is een wand van 80×200 cm waarin planten zonder aarde zodanig in zijn geplant dat er via een computergestuurd ventilatiesysteem optimaal lucht langs de plantenwortels wordt geleid. Dit gebeurt bewust, omdat Naturvention stelt dat het de wortelmicroben zijn die de sleutel vormen voor luchtzuivering, niet het blad zoals veel mensen denken. Door deze methode zijn de planten in de wand zeer actief en zuiveren ze ook zeer snel veel lucht. Het Naava computersysteem monitort constant de hoeveelheid licht, water en de kwaliteit van de lucht. Een Naava wand verbruikt tussen de 5 en 12 liter water per dag, waardoor het de luchtvochtigheid van een ruimte ook sterk verbetert. Dit water wordt vanuit een tank onder in de wand omhoog gepompt. Lang niet alle planten kunnen in deze wand worden toegepast, want sommige soorten groeien dan zo hard dat het onderhoud het niet bij kan houden.

 

Service met een 100% tevredenheidsgarantie

Wij spraken met Niko Järvinen, één van de oprichters, met een achtergrond als ICTer en microbioloog, en hij vertelde mij dat zij Naava niet in de markt zetten als een product, maar feitelijk als een service met een 100% tevredenheidsgarantie . Naava is geen groene wand, geen ding, maar een garantie op schone lucht. Na verkoop krijgt zowel de eigenaar als Naturvention een dashboard voor de wand en die app blijft blijft de wand constant in de gaten houden en geeft seintjes als er iets niet in orde is. Zo kan Naturvention een 100% kwaliteitsgarantie bieden. Hij vertelde ook dat 30% van de klanten van Naava uit het onderwijs afkomstig is. Wij reageerden wat verbaasd, dit is geen goedkoop product. Niko beaamde dat, maar voegde daaraan toe dat ze de wand eerst 14 dagen gratis in een klaslokaal plaatsen en daarna pas met hun aanbod komen. De meeste scholen willen dan niet meer scheiden van hun wand. Als je bedenkt dat één wand de luchtzuiveringskwaliteit vertegenwoordigt van 4000 kamerplanten, dan is de prijs misschien ook niet meer zo hoog.

 Hoe bouw je een groene onderneming?

Het bedrijf is opgericht in 2011 door drie ondernemers die geen van drieën uit de klassieke groene sector komen. Nummer één heeft veel ervaring in het opbouwen van ondernemingen en teams, nummer twee is deskundig in ICT en microbiologie en nummer drie is zeer ervaren in Sales. Het bedrijf groeit ieder jaar met minstens 100% en is nu 40 mensen groot en bezig om de onderneming en haar producten internationaal uit te rollen. Alle drie de oprichters zijn bevlogen over gezondheid en schone lucht èn alle drie zijn ze er van overtuigd dat je vooral gezonde ondernemingen moet bouwen met grote missies en levensvatbare belangrijke producten die schaalbaar zijn en waar een fantastische service een centraal onderdeel van uitmaakt.