Gisteren verscheen er een groot onderzoek in de Lancet waarin wereldwijd verzamelde data over de oorzaken van hartfalen over een periode van 1990 tot 2013 zijn doorgespit. 188 landen zijn onderzocht, zowel rijke als arme en de twee vormen van slechte luchtkwaliteit: buiten en binnen, bekleden inmiddels een droevige 7e en 8e plek bij alle mogelijke oorzaken voor hartproblemen.

Hart- en vaatziektes worden voor 95% veroorzaakt door factoren waar iets aan te doen is: ga gezonder eten, rook niet meer en val af. Slechte lucht hoort eigenlijk ook bij die factoren, het is extern en er is iets aan te doen, maar het grote verschil tussen de eerste categorie en de tweede is dat zeker buitenlucht niet iets is waar je als individu rechtstreeks wat aan kan doen.

scheme

De bewijzen dat luchtkwaliteit een zeer grote factor in de wereldgezondheid is geworden, zijn eenvoudigweg niet meer te missen. In dit onderzoek is alleen hartfalen onderzocht, maar onderzoeken over luchtwegproblematiek en kanker liegen er ook niet om. We gaan allemaal in steden wonen en de lucht in steden wordt steeds grijzer en viezer. Wereldwijd overlijden er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO inmiddels meer mensen per jaar aan luchtvervuiling dan aan Malaria en HIV samen en dan hebben we het over meer dan 7 miljoen sterfgevallen per jaar.

Overal wordt ook steeds luider geroepen om oplossingen. Dat planten daar, ook weer, zowel buiten als binnen, een grote hoofdrol in kunnen en moeten vervullen, lijkt allang geen kwestie meer te zijn van een luxe optie, maar bittere noodzaak.

Lees het onderzoek in The Lancet

Onderbouwing