De hoogste groene binnenwand ter wereld staat in het nieuwe gebouw van financieel concern Desjardins in de Canadese stad Quebec. Deze 65 meter hoge wand, ’The Currents’ genaamd, is ontworpen door de Noord-Amerikaanse designfirma Green over Grey en is geïnspireerd op de St. Lawrence rivier. De groene wand is niet alleen prachtig om te zien, hij zuivert ook de binnenlucht en zorgt daarmee voor een prettige werkomgeving.
Inspiratie
De historische St. Lawrence rivier, die te zien is vanuit het Desjardins-gebouw, vormde de inspiratie voor het ontwerp van de groene wand. Mike Weinmaster, ontwerper bij Green over Grey, observeerde eerst de stroming van de rivier en haar aftakkingen. Vervolgens besteedde hij vijf maanden aan de verdere uitwerking van het ontwerp voor de wand en het selecteren van de juiste planten voor het project.
Schone binnenlucht
Uiteindelijk zijn er 42 soorten planten uitgekozen op basis van hun kleur, textuur en grootte. Van deze soorten hangen in totaal meer dan 11.000 individuele planten aan de wand. Samen drukken ze op een indrukwekkende manier de schoonheid van de St. Lawrence rivier uit. Het meest belangrijk is natuurlijk dat de planten de binnenlucht zuiveren. Zo verwijdert de Spathyphyllum, ook wel bekend als de lepelplant, volgens NASA-onderzoek onder meer schadelijke stoffen als benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen. Deze stoffen worden onder andere aangemaakt door kopieerapparaten. De ruim 1.450 medewerkers van Desjardins in Quebec, die vlakbij de wand zitten, hoeven zich in ieder geval geen zorgen meer te maken over de kwaliteit van de binnenlucht.
Het gebouw van Desjardin met in het midden The Currents
Geplant in water
De planten zijn op een bijzondere manier in de wand geplaatst. Ze zijn namelijk niet in aarde geplant, maar in water. Hierdoor blijven de wortels vochtig. Daarnaast groeien de planten beter door de toegevoegde voedingsstoffen. Dit hydroponische systeem met milieuvriendelijke panelen is gemaakt van 100% synthetisch gerecyclede materialen, zoals waterflessen en plastic tassen. Het concept is zelfs zó goed voor het milieu dat het waarschijnlijk het LEED Gold-certificaat ontvangt zodra de groene wand in september 2014 helemaal af is. Gebouwen die als ‘groen’ beschouwd worden komen namelijk in aanmerking voor dit Amerikaans certificaat.
Patrick Poiraud, mede-eigenaar van Green over Grey, is trots op ‘The Currents’. “De wand is hydroponisch en bevat planten die in soortgelijke verticale omgevingen in de natuur groeien, zoals op boomtakken of bij watervallen. Het eindresultaat is een visueel prettig ontwerp dat schonere binnenlucht produceert die de akoestiek verbetert en de waarde van het gebouw verhoogt.”
Het project draagt bij aan de missie van Green over Grey om groen toe te voegen aan het grijs in de stad. Daar slaagt het bedrijf met haar groene wanden voor onder andere Microsoft, SAP en ING Direct heel goed in. Wij zijn benieuwd naar hun volgende creaties.
Kort filmpje over The Currents