In Nederland staat 7 miljoen vierkante kantoormeter leeg! Mensen werken steeds meer flexibel en vanuit huis. Wat moet er gebeuren met deze leegstand? Rijksbouwmeester Frits van Dongen vindt dat we moeten stoppen met bouwen, en beginnen met herbestemmen. Urban farming is een van de mogelijke innovaties.

Als Rijksbouwmeester is Frits Van Dongen verantwoordelijk voor de kwaliteit van de architectuur en de stedenbouwkundige inpassing van rijksgebouwen. Dat is tegenwoordig een uitdagende baan. Nederland heeft na Griekenland de hoogste kantoorleegstand van Europa met zo’n 7 miljoen lege vierkante meters. Alleen al in hoofdstad Amsterdam staat 18% van de kantoorruimtes leeg. Van Dongen is van mening dat we te maken hebben met structurele verandering. De bevolking krimpt, de crisis is voorlopig nog niet voorbij en we werken en wonen op hele nieuwe manieren. Hij vindt dat we bestaande gebouwen creatief moeten herbestemmen. Een van de opties is volgens Van Dongen Urban farming oftewel stadslandbouw.

Kijk voor meer informatie naar het uitgebreid interview hierover in het FD.

Urban farming als kans

Urban farming is een trend uit de Verenigde Staten en wordt ook wel stadslandbouw genoemd. Het eerste grote voordeel is dat het voedsel wordt gemaakt waar het wordt geconsumeerd. De term omvat een breed scala aan soorten stadslandbouw, van stadsboerderijen tot buurttuinen tot balkon-moestuintjes, maar ook hypermoderne hydrocultuur systemen die het mogelijk maken om op milieuvriendelijke manier in bestaande panden professioneel groenten en kruiden te kweken. Met behulp van led verlichting, verticale en stapelbare kweekbakken en een uitgekiend verwarmings- en watergeefsysteem kan een enorme productie worden gehaald in panden die nu gewoon leeg staan. Door de goed gecontroleerde omgeving is de oogstzekerheid en de productiesnelheid hoog en de kans op ziektes en plagen zeer gering. Er worden in dit systeem dus geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

In gebieden waar bevolkingsdruk of klimaatproblemen al tot echte problemen leiden, wordt al uitvoerig met deze hydrocultuur systemen geëxperimenteerd. Denk aan Singapore of Catar. De kosten-baten-kwaliteit vraagstukken zijn nog lang niet opgelost, maar het is een fascinerende en serieus te overwegen ontwikkeling.

11

Inspiratie

Op het platform ‘Nederland wordt anders’, dat wordt gesteund door de Rijksbouwmeester zijn een aantal zeer interessante voorbeelden te vinden.

Meer foto’s en informatie over Dave Smiles, de verticale tuinier uit het filmpje van Nieuwsuur.

Mooie designvoorbeelden, blogs en filmpjes zijn te vinden op de site van dr Dickson Despommier. Hij is een microbioloog, ecoloog en Professor of Public Health in Environmental Health Sciences bij Columbia University en een belangrijk denker op het gebied van ‘vertical farming’.