De economie draait weer op volle toeren. Groen heeft veel aandacht. Iedereen blij? Zeker, maar er zijn ook zorgen. Zorgen over hoe we al het werk wat er nu ligt ook uitgevoerd krijgen. Interieurbeplanters schreeuwen om personeel. En zij zijn niet de enige. Veel sectoren, zoals in de bouw, ICT, zorg, vervoersector zijn op zoek naar werknemers. De concurrentie rondom gemotiveerd personeel is moordend.

Daar hebben we als sector nog wel iets te doen. Laten we eerlijk zijn, servicemedewerker Interieurbeplanting klinkt nu niet direct als het meest sexy beroep waar je mee aan moet komen bij je vrienden. En toch kan het dat wel zijn. Het blijkt dat bij de schoolkeuze van  jongeren de maatschappelijke relevatie heel belangrijk is. En natuurlijk is ook het salaris belangrijk maar dat zit wel goed. De cao voor Interieurbeplanting blijkt bijvoorbeeld op een hoger niveau te liggen dan in de zorg. Nee, het gaat juist om de maatschappelijk relevantie. En die is er zeker. Als medewerker zorg je er voor dat het groen er netjes bij staat. Dat is waar, maar het is veel meer dan dat. Als medewerker zorg je vooral ook voor frisse lucht, draag je zorg voor de gezondheid van het personeel, draag je bij aan geluk en komen de mensen beter tot hun recht, zijn ze productiever, etc.

Het is cruciaal dat het groen dan goed groeit, er vitaal bij staat. En dat vraagt vakmanschap. Zeker tegenwoordig met alle techniek rondom bijvoorbeeld de groene wanden. Als  je daar een bijdrage aan mag leveren heb je een verantwoordelijke, maatschappelijk zeker relevant baan. En als je dan ook nog een auto van de zaak heb waarmee je de zelfstandig de klanten mee langs gaat dan heb je een goed verhaal bij je vrienden. Maar dan moeten we ons als sector wel anders profileren, en daar ligt nog wel een uitdaging. Bij het Wellantcollege in Houten is men vorig jaar gestart met de opleiding Urban Green Development. Het blijkt een populaire opleiding die men name ook jongeren uit de stad aantrekt.

Dat inspireerde mij om van servicemedewerker Interieurbeplanting een Interior Green Developer of Indoor Green Developer te maken! Klinkt toch anders als ik hier met mijn pubers over praat!