Planten veranderen CO2 in zuurstof, halen vluchtige organische stoffen (VOS) uit de lucht en verbeteren de luchtvochtigheid. De claim op echt hard aantoonbaar verbeteren van de luchtkwaliteit blijft echter lastig te bewijzen en heeft in de communicatie bovendien last van de verwarring tussen de begrippen fijn stof, ultra fijn stof en VOS. Hoog tijd dus voor een inventarisatie en een beetje overzicht.

De gezondheidsschade en de vermindering van prestaties die door VOS worden veroorzaakt, worden gelukkig steeds breder bekend en steeds beter onderbouwd. Als planten daadwerkelijk fijn stof, ultra fijn stof en/of VOS afvangen en opslaan, dan is het aantonen van de echte bewijzen en het geven van de juiste communicatie daarover van groot belang. Wat is overtuigend bewezen, waar is meer onderzoek nodig en wat is echt broodje aap? Wij zien namelijk niet alleen versnippering, maar ook gezondheidsclaims die niet kloppen, denk aan de Bromelia die helpt tegen snurken. Dat is niet het type ‘wetenschap’ dat wij zoeken.

Krachten én resultaten bundelen

Omdat Into Green zich op de professional richt en daar al jaren een vast publiek aan zich weet te binden, willen wij deze discussie, de bewijslast en de behoefte aan grootschaliger onderzoek een eigen podium geven op onze website. Een landingsplek waar onderzoekers en ondernemers die zich met deze vraag bezighouden en/of oplossingen hebben, hun informatie en vragen en issues kunnen delen.

Wij roepen onderzoekers die met deze vragen aan het werk zijn dus op om niet alleen afgeronde, maar ook lopende en de door hen gewenste onderzoeken met ons te delen en hetzelfde vragen we van ondernemers die producten aan het ontwikkelen zijn waar de luchtzuiverende kwaliteiten van planten een rol in spelen. Wij zullen hier gericht eigen content aan toevoegen. Into Green publiceert in vier talen, deze thema-omgeving is daarmee ook een plek waar onderzoekers en ondernemers hun internationale visitekaartje kunnen afgeven.

Ondernemer of onderzoeker: meld je met je wensen, resultaten en verhalen bij . Wij verspreiden de boodschap verder, maar checken natuurlijk wel eerst of de informatie ergens op gebaseerd is.

Onderbouwing