Wij spenderen een zeer groot deel van ons leven in binnenruimtes. De meeste mensen tot wel 90% van hun tijd. Er is veel aandacht voor schone lucht buitenshuis, maar de luchtkwaliteit van onze binnenruimtes kan makkelijk 5 tot 10x slechter zijn dan buiten. Met planten kun je je eigen frisse lucht verbouwen. Maar welke planten zijn hiervoor het beste? En hoe moet je ze dan verzorgen?

How to Grow Fresh Air van B.C. Wolverton

De aanleiding voor dit boek werd gevormd doordat de NASA dr. Wolverton vroeg om onderzoek te doen naar de luchtkwaliteit in de ruimtevaart. Tijdens dat onderzoek, in de jaren 80, ontdekte hij dat kamerplanten de beste luchtzuiveraars waren van bekende gifstoffen als ammonia, formaldehyde en benzeen. Hij zag ook dat er honderden andere giftige stoffen zijn die binnenshuis kunnen vrijkomen uit bijvoorbeeld tapijten, meubels en bouwmateriaal en vervolgens in gesloten ventilatiesystemen kunnen blijven hangen en hoe gevaarlijk dat is. Deze stoffen samen kunnen leiden tot een heel scala aan ademhalingsproblemen en allergische reacties, samen ook wel het Sick Building Syndrome genoemd.

Na zijn onderzoek heeft Dr. Wolverton een lijst samengesteld van de 50 beste, handigste, makkelijkste te onderhouden planten en wat ze precies doen en dit samengevat in het boek How to Grow Fresh Air.

De 50 beste luchtzuiverende en makkelijkst te houden planten

Bewustwording is een belangrijk onderdeel van het boek. Zo staat er een uitgebreide beschouwing over hoe planten dit luchtzuiveren precies doen en wat ze daarvoor nodig hebben. Ook wordt er gedetailleerd aandacht besteed aan de mate van luchtvervuiling in gebouwen. Het meest praktisch toepasbare deel van het boek is het beoordelen van in totaal 50 kamerplanten. Dat doet Wolverton op basis van de volgende punten:

  • de mate waarin gevaarlijke stoffen worden gefilterd
  • onderhoudsgemak
  • gevoeligheid voor ziekten
  • de mate van waterverdamping.

De absolute nummer 1 van de lijst is de goudpalm, ook wel bekend als areca palm of in het Latijn: Chrysalidocarpus lutescens. Wolverton noemt deze plant consistent een van de beste kamerplanten voor het verwijderen van alle luchtvervuilers in huis. Een goede nummer 2 in de lijst is de Damespalm, oftewel de Rhapis Exelsa. Deze palm is íets minder zuiverend dan de goudpalm, maar is wel gebruikersvriendelijker en meer resistent tegen ziekten.

Iedere plant z’n kracht

In de top 50 van luchtzuiverende planten heeft iedere plant zijn eigen kracht. Zo is de hekkensluiter (de Kalanchoe) weliswaar de minst luchtzuiverende plant, maar wél een van de allermooiste om te zien. Dat is voor veel mensen ook wat waard. Een andere bijzondere plant is nummer 27: Vrouwentongen, ook bekend als de Sansevieria trifasciata. De meeste mensen weten al wel dat deze plant vrijwel niet dood te krijgen is, omdat hij nauwelijks onderhoud nodig heeft en er minimale kans is op ziektes. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat de Sansevieria in tegenstelling tot de meeste andere planten juist ‘s nachts zuurstof produceert en luchtzuiverend werkt. De Sansevieria is daardoor dé plant voor de slaapkamer.

Waar vind je het boek en andere inspiratie

Het boek How to Grow Fresh Air stamt al uit 1997, maar is in 2008 herdrukt. Het is te koop bij

Er is op internet nog meer te vinden over planten, welke stoffen ze precies afbreken, hoe ze verzorgd moeten worden en welke planten. eventueel giftig zijn als huisdieren of kinderen ze zouden willen opeten.

Can superplants really make you breathe better?