Twee keer per week ga ik naar yin yoga. Een rustige populaire vorm van yoga waar bij het vooral gaat om je ademhaling en diepe ontspanning. De lessen zijn goed. Toch word ik net als menig medeyogi afgeleid door het kille geblaas van de klimaatinstallatie. En ook de steriele sportschoolinrichting draagt niet bij aan DE optimale ontspanning.
Het fenomeen buitenyoga is bekend in de vorm van yoga-aan-zee , yoga-op-het-strand of yoga-in-het bos. Hierbij wordt de rustgevende werking van de oefeningen gecombineerd met de rustgevende werking van de natuur.
Ontspannen
Elke dag ben ik wel een keer in het groen bezig met mijn buitentuin, binnentuin of balkonkruiden. Elke dag loop ik wel een keer met mijn hond ergens in de bossen rondom Velp. Dit voelt gezond en werkt voor mij ontspannend. Wetenschappelijke informatie bevestigt deze ervaring. Het gaat daarbij vooral om ons contact met de natuurlijke omgeving. Het zien van natuurlijke vormen zoals bomen en wolken. Het horen van natuurgeluiden zoals ruisende bomen en zingende vogels. Dit werkt stress verlagend. En verder dragen het daglicht en wandelen-in-de-boslucht nog eens bij. Bomen en planten verspreiden namelijk stoffen, phytoncides , die onze weerstand verhogen. Uit Japans onderzoek blijkt dat dit zogenaamde “bosbaden” vooral werkt bij een rustige ademhaling.
Wat als ik de yin yoga voortaan zou kunnen hebben in een fijne groene (binnen)tuin?
Groen
Elizabeth Nelson deed onderzoek naar een gezonde werkomgeving.
Er werden veranderingen aangebracht op de werkplek in verlichting, voeding , hoeveelheid planten, bewegen en ontspanningsmogelijkheden. In een groene omgeving voelde 76% van de deelnemers zich energieker, 65% voelde zich gezonder en 85% voelde zich gelukkiger. Deelnemers aan activiteiten als yoga voelden zich eveneens aanzienlijk energieker, gezonder en gelukkiger. Er werd zelfs objectief een prestatieverbetering gemeten van 30% bij aandacht voor de mentale balans.
Wat als we ook groene yoga zouden hebben op andere plekken dan in het bos of op het strand? Thuis of in een optimaal ontspannende (binnen)tuin van onze werkgever of sportschool. Ik hou me aanbevolen om dit idee samen ergens toe te passen. En misschien daar dan ook meteen de fitness- of spinningruimte vergroenen. Bewegen in het groen houden we immers langer vol en we ervaren meer plezier. Naast het positieve effect op aircokosten en een aangenamer binnenklimaat.
In opdracht van Branchevereniging VHG ontwikkelde ik de handleiding De Levende Tuin 2.0. Hierin is een voorbeeld opgenomen van een privé groene yogatuin. Voor meer inspirerende en integrale groene oplossingen voor prettige, gezonde en ontspannende omgevingen zie handleiding De Levende Tuin 2.0. Voor groen bij particulieren, gebouwgebonden groen en groen in de openbare ruimte. De achttien meerwaarden van groen zijn handig geordend onder 4 pijlers goed voor mens, klimaat, natuur en economie.