In de tuin van het Scheepvaartmuseum, letterlijk tussen VOC en Startup delta ligt tijdelijk een soort groene UFO. Het is de Travelling Ecodome, ontworpen door NL Greenlabel in opdracht van het ministerie van EZ. Dit futuristische demomodel dat Nederland als de Dutch Sustainable Urban Delta laat zien, is de uitkomst van een droom. Als oprichters Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra hem vier jaar geleden niet hadden gedroomd en die droom vervolgens niet met iedereen die maar oren en ogen had over hadden gesproken, had Nederland niet nu dit fantastische groene, duurzame èn innovatieve visitekaartje gehad.
Zo kan het gaan met dromen, als je er vervolgens echt in gelooft en aan werkt om ze waar te maken. Want de droom is nog veel groter: deze tuin is namelijk slechts de eerste landingsplek van de Dome. Het is de bedoeling dat overal waar de BV Nederland op beurzen en expo’s vertegenwoordigd zal zijn, deze Dome ons groene en innovatieve visitekaartje wordt. Volgens Nico Wissing zitten er wel 20 Nederlandse innovaties in de Dome verborgen, maar als je erin rondloopt is hij vooral groen, in alle opzichten hartstikke groen.
Gaat duurzaamheid over geld?
Op vrijdagmiddag 17 juni werden wij samen met flink wat koplopers, verbinders, kantelaars, ondernemers en toppers uitgenodigd voor het interactieve congres over de Dutch Sustainable Urban Delta. Zijn we wel zo duurzaam? Wat is duurzaamheid eigenlijk? Hoe kunnen we Nederland verduurzamen? Iedere spreker uit het indrukwekkende lijstje, maar ook de zaal had hier zeer uitgesproken en soms sterk uiteenlopende meningen over. Dagvoorzitster Anouschka Laheij bracht ons telkens weer naar de vraag of we er ook nog mee konden verdienen. Want als er geen verdienmodel is, zo was ook iedereen het wel met elkaar eens, maakt verandering geen kans. Toch ervoeren wij, maar ook een aantal sprekers en bezoekers deze vraag ook als een verarming van de discussie. Als je nog tijdens het dromen die vraag al stelt, blijven de ideeën dan niet heel snel steken in de wereld van de ideetjes? Zou deze Dome bijvoorbeeld dan gemaakt zijn? Gaat alles uiteindelijk over geld?
Gaat duurzaamheid over inspiratie?
De middag werd afgetrapt door de directeur generaal van Agro van EZ, Hans Hoogeveen. Hij vertelde hoe eind mei de 20 ministers van landbouw van de EU hier hadden vergaderd. Zonder tolken, zonder ambtenaren, maar wel midden in deze groene omgeving en gezonde lucht. Ze gingen gelijk in gesprek, hielden niet meer op en hebben nog nooit op zo’n inspirerende plek overleg gehad en zo gemakkelijk besluiten genomen.
Prinses Irene van Lippe Biesterfeld was voorafgaand door Lodewijk Hoekstra geïnterviewd en stelde de bezoekers middels een videoboodschap de vraag: wat is duurzaamheid voor u? Gaat het over bedrijf, mens, over verbinding met de natuur of zelfs over al het leven?
Vervolgens kreeg een panel bestaande uit Prof.dr. Louise Vet van het KNAW-NIOO, Jelle de Jong, directeur van IVN en Loek Hermans, voorzitter van de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen het woord. Louise gaf mooie aansprekende voorbeelden hoe je èn duurzaam èn economisch slim bezig kan zijn. Een groen dak is in aanschaf duurder dan bitumen, maar gaat twee keer zo lang mee. Maar bedenk dan ook eens wat dat groene dak nog meer doet voor bijvoorbeeld de biodiversiteit, de klimaatbeheersing van de stad, de regenwaterafvoerproblematiek en de aantrekkelijkheid. Een groen dak is vele malen mooier dan een zwart vlak dakleer. Jelle de Jong vond dat te veel bedrijven hun doelen en vraagstukken veel te klein definieerden. Hij was na zijn carrière bij Shell, Tempoteam en Boer & Kroon juist in een levensfase aangekomen waarin hij status wat meer los kon laten, en behoefte kreeg om meer naar de langere termijn te kijken. Toen IVN op zijn pad kwam, besloot hij de combinatie te zoeken: de nieuwe strategie van IVN is een ambitieuze missie voor de lange termijn gecombineerd met een nieuwe frisse zakelijke werkwijze.
Gaat duurzaamheid over gezondheid?
In de tweede panelsessie spraken inspirator Kim van Leest, groene aannemer Patrick Schreven van ORGA bouw en groene ondernemer en de nummer 1 van Trouw’s duurzame top 100, Maurits Groen. Ook zij gaven al heel snel aan dat je duurzaamheid niet alleen in geld kan uitdrukken. Het gaat ook over de connectie met de natuur, over beweging, over gezondheid; er zijn steeds meer aanwijzingen dat onze hersenen daadwerkelijk veranderen als we in groene omgevingen zijn, aldus Kim en/of in gebouwen gemaakt van biobased materialen volgens Patrick. We zijn natuur!
Het gaat niet alleen om geld, het gaat ook om imago. Groen is voor te veel mensen nog als het blaadje peterselie bij de schnitzel, leuk voor erbij en ook een beetje ouderwets. Volgens Maurits moeten we veel meer de link tussen groen, duurzaam en high tech weten te leggen. Dan nemen mensen groen een stuk serieuzer.
Gaat duurzaamheid over de groene sector?
Groen in de zin van duurzaam en groen als aanduider van de groene tuinbouw, sierteelt en uitgangsmaterialensector loopt als begrip niet voor niets door elkaar. Voedsel, maar ook planten als luchtzuiveraars en natuurbelevers gaan in de kern over gezondheid. En dat rijmt niet met een sector die qua duurzaamheid zeker meer voorop mag lopen. Er worden nog veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, er kan nog meer gerecycled worden en ook de keten zelf kan efficiënter volgens zowel sprekers als publiek. Deze ondertoon liep in alle discussies mee. De consument vraagt om een perfect product, de media moeten helpen met het opvoeden van de klant, maar ja, zo zei iemand uit het publiek, je kunt als sector ook zelf veranderen. Want deze bom ligt al jaren onder de ‘groenheid’ van de groene sector, en daar –vond men- is de groene sector zelf toch echt als eerste aan zet. Wij gaven natuurlijk aan dat wij als groen magazine klaarstaan om te helpen bij het uitleggen. Langzamer gegroeide producten kunnen er anders uitzien, maar de voedselwereld is ons al voorgegaan en de kromme kleine komkommers liggen nu gewoon in de supermarkt en worden als hip verkocht. Soms ligt de oplossing ook dichterbij dan je denkt!
Klik op de afbeelding om hem te vergroten.
Klik op de afbeelding om hem te vergroten.