Op het Buildin’Green congres heeft Zuidkoop b.v. de eerste editie van de wedstrijd Interieurbeplanting van het Jaar 2016 gewonnen met het project Bibliotheek Schiedam. Wethouder John Nederstigt van gemeente Haarlemmermeer reikte de prijs uit aan Dennis Zuidgeest, tijdens de feestelijke afsluiting van het congres.

Parkbieb

“Sterk is de analyse en doorvertaling van de behoefte van de Schiedammers aan een park als ontmoetingsplek en het behoud van erfgoed. Deze ‘parkbieb’ is een prachtig voorbeeld van hoe de samenwerking tussen een binnenhuisarchitect, een groenondernemer en lokale partijen en deskundigen kan leiden tot een inspirerende groene ontmoetingsplek voor de – in dit geval Schiedamse – gemeenschap. Een bieb met een wow-factor, waar andere bibliotheken jaloers op kunnen zijn,” stelt de jury als eindoordeel.

hall of the library

Leesbos

De Bibliotheek Schiedam is gevestigd in de Korenbeurs. Met deze bijzondere invulling en het verrassende groen in het hoge atrium heeft het monumentale classicistische pand sinds mei 2015 een aantrekkelijke herbestemming gekregen. In dit project is goed buiten de kaders gedacht. De samenwerking tussen de interieurarchitect en de ontwerper van het groen heeft geleid tot een volledig geïntegreerde opzet met voldoende ruimte voor de collectie, maar ook voor gezellige, met groen omgeven zitjes, creatief ‘meubilair’ voor de jeugd en het leesbos. De carrés en ritmes in het ontwerp zijn een rechtstreekse verwijzing naar de Hollands-Classicistische stijl van het pand. Er is onder andere gekozen voor bomen en struiken die doen denken aan het groen in het Nederlandse straatbeeld, deze benadrukken de hoge ruimte. Het unieke groene concept van deze bibliotheek heeft een grote aantrekkingskracht op mensen en maatschappelijke organisaties.

Breed toepasbaar

Het project van Zuidkoop b.v. concurreerde met drie andere genomineerden: Ziekenhuis Isala in Zwolle (Van der Tol bv), Koninklijke Auping in Deventer, (Rent a Plant Almelo BV), en Restaurant Fortuyn in Haarlem (Ambius). Deze inzendingen zijn alle uitstekende voorbeelden van de brede en gevarieerde toepassingen van binnengroen in verschillende sectoren en de positieve uitwerking ervan op gebruikers van de groene binnenruimte.

Bekijk ook ons artikel over de groenste bibliotheek van Nederland